
Pečena gomoljna zelena z zelišči
Čudovita priloga pečenkam
Pečena gomoljna zelena z zelišči
Čudovita priloga pečenkam

Sestavine
- 1 velika gomoljna zelena
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 rožmarinove vejice
- 4 timijanove vejice
- 3 lovorovi listi
- 1 glava česna, razdeljena na stroke
- 50 g masla
- sol
- poper

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.

Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko
Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"
Sestavine
- 1 velika gomoljna zelena
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 rožmarinove vejice
- 4 timijanove vejice
- 3 lovorovi listi
- 1 glava česna, razdeljena na stroke
- 50 g masla
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Če ima zelena na vrhu zelen poganjek, ga odrežemo in zavržemo. Zeleno očistimo, tako da odstranimo vso prst in odrežemo nagubane dele korenine. Zeleno po vsej površini premažemo z oljem in jo položimo na velik kos aluminijaste folije. Stran s korenino naj gleda navzdol. Solimo, popramo in priložimo neolupljene česnove stroke in zelišča. Folijo tesno zavijemo okoli zelene, zavitek položimo na nizek pekač in ga 2 uri pečemo na spodnji rešetki v pečici. Po 2 urah preverimo, ali je zgornji del zelo mehak; če ni, zeleno pečemo še 30 minut.
Folijo odvijemo in zgornji del odrežemo. Mehko sredico gomolja izdolbemo in preložimo v skledo, dodamo ji na kocke narezano maslo in po želji iztisnemo zmehčan česen. Vse grobo pretlačimo ali pa zmešamo s paličnim mešalnikom v gladko kremo. Po potrebi še malo solimo in maso vrnemo v gomolj. V zeleno damo žlico, da si lahko vsak postreže sam.
Nasvet
To je malo drugačna priprava gomoljne zelene, ne da bi jo olupili. Toda dobro jo moramo očistiti in zdrgniti, da odstranimo vso prst. Tako pripravljena zelena je odlična priloga k pečenemu mesu, in ker se peče dobri 2 uri, jo lahko spečete, ko že pečete meso, ki zahteva dolgo peko.