Kaj boste skuhali danes?
Pečen krompir z zelišči
Krompir z zelišči je vedno dobra ideja za prilogo
Pečen krompir z zelišči
Krompir z zelišči je vedno dobra ideja za prilogo
Sestavine
- 2,5 kg krompirja
- velika pest lesnatih zelišč (lovor, timijan, rožmarin) in peteršiljevih stebelc
- 1 dl sončničnega olja
- sol
To je skrivnost popolnega pasulja, kot so ga kuhale naše babice
Pasulj je klasična fižolova enolončnica, ki pogreje telo in dušo. Spoznajte njegovo tradicijo, različice po Sloveniji in preverjen recept za popoln domač pasulj.
Tudi sladkorni bolniki se lahko sladkajo brez slabe vesti
14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Živeti z njo pa ne pomeni, da se je treba čemur koli odpovedati, niti sladicam.
Čudovito pisane in okusne jedi iz korenovk za hladne dni
Korenovke so pravi jesenski zaklad – vsestranske, hranljive in čudovito pisane. Z njimi lahko ustvarimo jedi, ki očarajo na pogled in navdušijo z okusom.
Sestavine
- 2,5 kg krompirja
- velika pest lesnatih zelišč (lovor, timijan, rožmarin) in peteršiljevih stebelc
- 1 dl sončničnega olja
- sol
Postopek
Krompir olupimo in razpolovimo ali narežemo na četrtine (odvisno od velikosti gomoljev). Damo ga v velik lonec s hladno osoljeno vodo in dodamo zelišča. Zavremo in nežno kuhamo 8 do 10 minut, da je krompir kuhan, a ne razpada. Previdno ga skupaj z zelišči prelijemo v cedilo in pazimo, da ga ne stresemo ali premetavamo. Pustimo, da se odcedi in ohladi. Če jed pripravljamo naprej, ga v eni plasti preložimo na pladenj in nepokritega shranimo v hladilnik do peke. (Krompir lahko skuhamo do 2 dni vnaprej.)
Pečico segrejemo na 200 °C. V globok pekač nalijemo olje (segati mora 0,5 cm visoko) in ga za 5 minut postavimo v pečico. Pekač z oljem vzamemo iz pečice in vanj previdno preložimo krompir z zelišči vred. Z žlico ali lopatico ga obrnemo, tako da je popolnoma obdan z oljem, pekač postavimo v pečico in pečemo 40 minut.
Krompir vzamemo iz pečice in ga spet obrnemo v olju. Vrnemo v pečico za 20 minut, nato krompir spet obrnemo v olju. Temperaturo povečamo na 220 °C in pečemo še 20 minut ali toliko časa, da se zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Posujemo z malo morske soli in postrežemo.