Kaj boste skuhali danes?
Bananini mafini s smetanasto kremo in karamelom
Bananini mafini s smetanasto kremo in karamelom
Sestavine
- 100 g masla in še malo za pekač
- 4 zrele banane
- 50 g + 2 žlici polnomastnega jogurta
- 100 g pirine moke
- 120 g pšenične moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička mletega kardamoma
- 2 jajci
- 160 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 40 g orehovih jedrc
- 2 dl sladke smetane
soljeni karamel
- 40 g masla
- 1,5 dl sladke smetane
- 130 g svetlega sladkorja muskovado
- dober ščep morske soli
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
- 100 g masla in še malo za pekač
- 4 zrele banane
- 50 g + 2 žlici polnomastnega jogurta
- 100 g pirine moke
- 120 g pšenične moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička mletega kardamoma
- 2 jajci
- 160 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 40 g orehovih jedrc
- 2 dl sladke smetane
soljeni karamel
- 40 g masla
- 1,5 dl sladke smetane
- 130 g svetlega sladkorja muskovado
- dober ščep morske soli
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Vdolbine pekača za mafine obilno premažemo z maslom in obložimo s papirnatimi modelčki za mafine. V skledi zmečkamo tri banane in jim primešamo 50 g jogurta. V drugo skledo presejemo obe moki, pecilni prašek, kardamom in ščep soli ter dobro premešamo.
Orehe grobo narežemo. V posodi samostoječega mešalnika mešamo jajca in sladkor približno 3 minute, da postane mešanica svetla in penasta. Maslo stopimo in ga počasi in v enakomernem curku prilijemo jajčni zmesi, nato dodamo še vaniljo. Zmanjšamo hitrost mešalnika in izmenično dodajamo 2 žlici suhih sestavin ter jogurta z bananami, dokler ni vse skupaj dobro zmešano. Dodamo orehe in mešamo še 20 sekund. Nato testo razdelimo v papirnate posodice. Mafine pečemo 25 do 30 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo.
Medtem pripravimo soljeni karamel. Maslo narežemo na koščke in ga v teflonski kozici segrejemo skupaj s smetano in sladkorjem, da mešanica rahlo vre. Odstavimo jo z ognja in dodamo sol – toliko, da poudari okus karamela, ki pa ne sme biti slan.
Ko so mafini pečeni, jih vzamemo iz pečice in preložimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladijo. Smetano rahlo stepemo, pazljivo vmešamo dve žlici jogurta in narežemo preostalo banano na kolesca. Smetanasto kremo z žlico naložimo ali jo nabrizgamo na mafine. Vsakega okrasimo s kolescem banane in pokapljamo s soljenim karamelom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Tropske lučke s čokolado in granolo
Zvitki rostbifa s skuto in beluši
Ko boste pripravili zvitke rostbifa, si boste želeli, da jih ne bi nikoli zmanjkalo.
Kruhova solata (panzanella) z breskvami
Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.