© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bananini mafini s smetanasto kremo in karamelom

Bananini mafini s smetanasto kremo in karamelom

Čas priprave 50 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 mafinov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 100 g masla in še malo za pekač
  • 4 zrele banane
  • 50 g + 2 žlici polnomastnega jogurta
  • 100 g pirine moke
  • 120 g pšenične moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička mletega kardamoma
  • 2 jajci
  • 160 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 40 g orehovih jedrc
  • 2 dl sladke smetane

soljeni karamel

  • 40 g masla
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 130 g svetlega sladkorja muskovado
  • dober ščep morske soli

Sestavine

  • 100 g masla in še malo za pekač
  • 4 zrele banane
  • 50 g + 2 žlici polnomastnega jogurta
  • 100 g pirine moke
  • 120 g pšenične moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička mletega kardamoma
  • 2 jajci
  • 160 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 40 g orehovih jedrc
  • 2 dl sladke smetane

soljeni karamel

  • 40 g masla
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 130 g svetlega sladkorja muskovado
  • dober ščep morske soli

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Vdolbine pekača za mafine obilno premažemo z maslom in obložimo s papirnatimi modelčki za mafine. V skledi zmečkamo tri banane in jim primešamo 50 g jogurta. V drugo skledo presejemo obe moki, pecilni prašek, kardamom in ščep soli ter dobro premešamo.

2

Orehe grobo narežemo. V posodi samostoječega mešalnika mešamo jajca in sladkor približno 3 minute, da postane mešanica svetla in penasta. Maslo stopimo in ga počasi in v enakomernem curku prilijemo jajčni zmesi, nato dodamo še vaniljo. Zmanjšamo hitrost mešalnika in izmenično dodajamo 2 žlici suhih sestavin ter jogurta z bananami, dokler ni vse skupaj dobro zmešano. Dodamo orehe in mešamo še 20 sekund. Nato testo razdelimo v papirnate posodice. Mafine pečemo 25 do 30 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo.

3

Medtem pripravimo soljeni karamel. Maslo narežemo na koščke in ga v teflonski kozici segrejemo skupaj s smetano in sladkorjem, da mešanica rahlo vre. Odstavimo jo z ognja in dodamo sol – toliko, da poudari okus karamela, ki pa ne sme biti slan.

4

Ko so mafini pečeni, jih vzamemo iz pečice in preložimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladijo. Smetano rahlo stepemo, pazljivo vmešamo dve žlici jogurta in narežemo preostalo banano na kolesca. Smetanasto kremo z žlico naložimo ali jo nabrizgamo na mafine. Vsakega okrasimo s kolescem banane in pokapljamo s soljenim karamelom.

Priljubljeni recepti

Zvitki rostbifa s skuto in beluši

Ko boste pripravili zvitke rostbifa, si boste želeli, da jih ne bi nikoli zmanjkalo.

45 min
Zahtevno

Biftek s poprovo omako in pečenim krompirčkom

Klasika, ki nikoli ne razočara

50 min
Enostavno

Kruhova solata (panzanella) z breskvami

Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.