
Gratiniran krompir z bučkami
Gratiniran krompir z bučkami

Sestavine
- 2 dl kokošje jušne osnove
- 3 dl polnomastne smetane
- 3 kg srednje velikega krompirja
- 2 srednje veliki bučki
- 2 lovorova lista
- 3 stroki česna
- 1 bela čebula
- 1 večja vejica timijana
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 2 dl kokošje jušne osnove
- 3 dl polnomastne smetane
- 3 kg srednje velikega krompirja
- 2 srednje veliki bučki
- 2 lovorova lista
- 3 stroki česna
- 1 bela čebula
- 1 večja vejica timijana
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Česen in čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Bučki operemo in narežemo na tanke kolobarje. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kolobarje.
V večji ponvi segrejemo oljčno olje in popražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo kokošjo jušno osnovo, smetano, lovorova lista in česen. Pustimo, da zavre, in kuhamo še 2 do 3 minute. Odstavimo z ognja ter začinimo s soljo in poprom.
Globoko ognjevarno posodo namažemo z maslom in vanj izmenjaje polagamo plast krompirja in plast bučk, vsako plast pa potresemo z malo soli, popra in timijanovih lističev. Ko porabimo ves krompir in bučke, jed previdno zalijemo s smetanovo mešanico, prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo v pečici 30 minut, nato odstranimo folijo in odkrito pečemo še 10 minut.