
Kaj boste skuhali danes?
Pastinakov golaž
Golaž iz pastinaka, ki ga lahko pripravite že dan prej.
Pastinakov golaž
Golaž iz pastinaka, ki ga lahko pripravite že dan prej.

Sestavine
- 1 kg pastinaka
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 lovorova lista
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- malo mlete kumine

Tako tanka riba, pa tako zakomplicirana
Čeprav polenovka izvira s severa Evrope, je že stoletja ena najbolj priljubljenih rib ob Jadranu. Njena pot v naše kraje je ovita v legende.

Kosilo v pol ure: 7 hitrih idej za vsak dan
Ko nas priganja ura in se nam zdi, da bomo srečali še same sebe, je še bolj pomembno, da si privoščimo toplo kosilo. Tukaj je naših 7 idej za kosilo, pripravljeno v pol ure.

Recept za čokoladni užitek, ki vedno uspe
Recept za preprosto, a hkrati imenitno čokoladno sladico nosi burno zgodbo o prepletu glasbe in prepovedane ljubezni.
Sestavine
- 1 kg pastinaka
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 lovorova lista
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- malo mlete kumine
Postopek
Pastinak operemo, olupimo in narežemo na približno enako velike kocke. Čebulo in česen olupimo. Čebulo drobno narežemo, česen pa zmečkamo z nožem. V kozici močno segrejemo oljčno olje. Čebulo zarumenimo, dodamo česen, lovor, mleto papriko in paradižnikovo mezgo, zmešamo ter dolijemo zelenjavno jušno osnovo ali vodo.
V kozico dodamo na kocke narezan pastinak, premešamo, nato pa počasi kuhljamo 15 do 20 minut. Če pastinak vsrka preveč tekočine, dolijemo še malo zelenjavne osnove ali vode.
Preden golaž postrežemo, ga začinimo s kumino, soljo in poprom. Zraven ponudimo polnovredni kruh ali poljubne testenine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.