
Kaj boste skuhali danes?
Juha iz črnega korena s kvinojinimi cmoki
Cmoke za v juho lahko pripravimo tudi s kvinojo.
Juha iz črnega korena s kvinojinimi cmoki
Cmoke za v juho lahko pripravimo tudi s kvinojo.

Sestavine
- 200 g korenin črnega korena (olupljenih)
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 rumenjak
- peteršilj za posip
kvinojini cmoki
- sol
- poper
- 100 g kvinoje
- 2 jajci
- 1 drobna čebula
- 1 žlica repičnega olja
- 6 žlic ovsenih kosmičev
- 6 žlic pšeničnih otrobov
- pribl. 1,5 dl mleka

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 200 g korenin črnega korena (olupljenih)
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 rumenjak
- peteršilj za posip
kvinojini cmoki
- sol
- poper
- 100 g kvinoje
- 2 jajci
- 1 drobna čebula
- 1 žlica repičnega olja
- 6 žlic ovsenih kosmičev
- 6 žlic pšeničnih otrobov
- pribl. 1,5 dl mleka
Postopek
Korenine črnega korena narežemo na 1 centimeter dolge kose. Šalotko olupimo in narežemo na drobne kocke. V kozici razpustimo maslo in šalotko steklasto zarumenimo. Dodamo črni koren, zmešamo in dolijemo zelenjavno jušno osnovo ali vodo. Koren kuhljamo v pokriti kozici do mehkega (približno 15 minut), nato pa vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.
Sladko smetano zmešamo z rumenjakom in zmes vmešamo v juho; kozico odstavimo. Juho po okusu začinimo s soljo in poprom.
Pripravimo še cmoke. V skledi zmešamo kvinojina semena z jajci in pustimo 1 uro nabrekati. Čebulo olupimo in zelo drobno narežemo. Svetlo jo zarumenimo v ponvi na vročem olju, nato jo ohladimo. K masi dodamo čebulo, ovsene kosmiče, pšeničke otrobe ter sol in poper. Postopoma, med mešanjem, dodajamo mleko, da dobimo homogeno maso.
Iz mase oblikujemo manjše cmoke. V slani vodi jih kuhljamo približno 10 minut. Vročo juho nalijemo v globoke krožnike, dodamo cmoke, potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo.
Priljubljeni recepti
Pečenice s samostansko mešanico
Pečenice nikakor ne smejo manjkati na mizi pravega mesoljuba.
Dušena govedina z rdečo čebulo in gobami
Bogata enolončnica nariše nasmeh na ustnice – tudi na turoben zimski dan.