Kaj boste skuhali danes?
Ocvrti burgerji iz kozic
Ocvrti burgerji iz kozic
Sestavine
- 2 bombici za burgerje
- sončnično ali drugo rastlinsko olje za cvrenje
polpete
- 200 g surovih, izluščenih kozic
- 1 mlada čebulica
- ½ beljaka
- 1 žlica jedilnega škroba
- 100 g drobtin panko (lahko tudi navadnih drobtin)
zeljna solata
- sol
- ¼ zeljne glavice
- sok ½ limone
- 1 žlica majoneze
majoneza s čilijem
- 3 žlice majoneze
- 1 žlica sladke čilijeve omake in še malo kot dodatek
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 2 bombici za burgerje
- sončnično ali drugo rastlinsko olje za cvrenje
polpete
- 200 g surovih, izluščenih kozic
- 1 mlada čebulica
- ½ beljaka
- 1 žlica jedilnega škroba
- 100 g drobtin panko (lahko tudi navadnih drobtin)
zeljna solata
- sol
- ¼ zeljne glavice
- sok ½ limone
- 1 žlica majoneze
majoneza s čilijem
- 3 žlice majoneze
- 1 žlica sladke čilijeve omake in še malo kot dodatek
Postopek
Kozice oplaknemo z mrzlo vodo in jih popivnamo s papirnato brisačo. Čebulico narežemo in jo skupaj s polovico kozic ter velikim ščepom soli damo v multipraktik; zmeljemo v grobo pasto. Dodamo beljak in škrob ter še nekajkrat vklopimo mešalnik. Nato dodamo preostale kozice in vklopimo mešalnik za toliko časa, da jih le na grobo nareže.
Drobtine stresemo v plitvo skledo ali globok krožnik. Iz polovice zmesi, ki je precej lepljiva, z rokami oblikujemo polpeto. Položimo jo na drobtine in pritisnemo vanje, da se je dobro oprimejo. Obrnemo jo in ponovimo postopek še z druge strani, da je povsem prekrita z drobtinami. Oblikujemo in paniramo še drugo polpeto. Obe položimo na krožnik, pokrijemo in ju do cvrenja shranimo v hladilniku. Drobtine stresemo v plitvo skledo ali globok krožnik. Iz polovice zmesi, ki je precej lepljiva, z rokami oblikujemo polpeto. Položimo jo na drobtine in pritisnemo vanje, da se je dobro oprimejo. Obrnemo jo in ponovimo postopek še z druge strani, da je povsem prekrita z drobtinami. Oblikujemo in paniramo še drugo polpeto. Obe položimo na krožnik, pokrijemo in ju do cvrenja shranimo v hladilniku.
V skledici majonezo narahlo zmešamo s čilijevo omako. Zelje kar se da tanko narežemo in ga v skledi dobro premešamo z majonezo, limonovim sokom in soljo. Polpeti, zeljno solato in čilijevo majonezo lahko pripravimo en dan vnaprej in jih do uporabe shranimo v hladilnik.
Ko se lotimo cvrenja, v ponev vlijemo toliko olja, da sega kaka 2 cm visoko. Segrevamo ga, dokler ne začne migetati; za poskus spustimo vanj drobtino, ki mora zacvrčati in porjaveti. Polpeti zelo pazljivo cvremo 3 do 4 minute na vsaki strani, da postane drobtinasta površina zlato rjava in hrustljava, na dotik pa naj bosta prožni – morda ju bo treba nekajkrat obrniti, da se bosta povsem prepekli. Previdno vzamemo drugo za drugo iz olja in ju položimo na papirnato brisačo, da se odcedita. Bombici prerežemo na pol in prerezane površine popečemo pod žarom. Sestavimo burgerja, tako da na spodnjo polovico bombice naložimo zeljno solato, nanjo položimo ocvrto polpeto, na vrh pa damo še čilijevo majonezo. Postrežemo takoj, po želji s čilijevo omako kot dodatkom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščančji zvitki s korenjem in avokadom
Hitra in hranljiva malica, tudi za na izlet