© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ocvrte kozice po cajunsko

Hrustljave kozice začinjene po cajunsko, da vas bo njihov okus premamil in navdušil. Čar tega recepta je tudi domača cajunska začimbna mešanica.

Ocvrte kozice po cajunsko

Hrustljave kozice začinjene po cajunsko, da vas bo njihov okus premamil in navdušil. Čar tega recepta je tudi domača cajunska začimbna mešanica.

Čas priprave 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe kot predjed
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 500 g zelo velikih surovih kraljevih kozic (če imamo zamrznjene, jih popolnoma odtajamo)
  • 1 žlica ostre zeliščne cajunske začimbne mešanice
  • 2,8 dl pinjenca
  • 100 g koruznega zdroba
  • 100 g koruznega škroba
  • 1 žlička gorčice v prahu

majoneza

  • 4 žlice majoneze
  • 1 žlica čilijeve omake
  • sok 1⁄2 limete (ali po okusu)
  • olje za cvrenje
  • krhlji limete za pokapanje

cajunska začimbna mešanica

  • 2 žlici mlete paprike
  • 4 žličke česna v prahu
  • 4 žličke mletega kajenskega popra
  • 2 žlički sveže zmletega črnega popra
  • 2 žlički čebule v prahu
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička suhega origana

Sestavine

  • 500 g zelo velikih surovih kraljevih kozic (če imamo zamrznjene, jih popolnoma odtajamo)
  • 1 žlica ostre zeliščne cajunske začimbne mešanice
  • 2,8 dl pinjenca
  • 100 g koruznega zdroba
  • 100 g koruznega škroba
  • 1 žlička gorčice v prahu

majoneza

  • 4 žlice majoneze
  • 1 žlica čilijeve omake
  • sok 1⁄2 limete (ali po okusu)
  • olje za cvrenje
  • krhlji limete za pokapanje

cajunska začimbna mešanica

  • 2 žlici mlete paprike
  • 4 žličke česna v prahu
  • 4 žličke mletega kajenskega popra
  • 2 žlički sveže zmletega črnega popra
  • 2 žlički čebule v prahu
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička suhega origana

Postopek

1

Črni poper, timijan in origano v možnarju ali mlinčku za kavo ali začimbe zdrobimo ali zmeljemo v fin prah. Dodamo še preostale mlete začimbe, vse dobro premešamo in začimbno mešanico shranimo v čist kozarček, ki ga lahko nepredušno zapremo. Obdrži se do 6 mesecev.

2

Zmešamo vse sestavine za majonezo; limetin sok dodamo po okusu. Prihranimo.

3

Če imamo neoluščene kozice, jih oluščimo in jim odstranimo črno nitko (črevo). Dobro jih osušimo s papirnato brisačko. Zmešamo jih s 1⁄2 žlice cajunske začimbne mešanice. Pinjenec nalijemo v skledo in ga dobro premešamo. V drugi skledi zmešamo koruzni zdrob, škrob, gorčico v prahu in 1⁄2 žlice cajunske začimbne mešanice (preostanek iz kozarčka shranimo za drugič).

4

V globoko ponev nalijemo za 5 cm olja. Segrejemo ga na 180 °C (kako vroče je, preverimo s kuhinjskim termometrom ali s koščkom kruha, ki ga vržemo v olje – če je olje primerno segreto, kruh porjavi v 20 sekundah). Vsako začinjeno kozico posebej na hitro pomočimo v pinjenec, nato pa povaljamo v začinjeni mešanici zdroba in škroba. Kozice cvremo 1 do 2 minuti na vsaki strani, da se zlato rjavo obarvajo in zvijejo. Odcedimo jih na papirnatih brisačkah, nato pa postrežemo z majonezo in krhlji limete za pokapanje.

Cajunska začimbna mešanica

Cajunska začimbna mešanica (cajun, angleška izgovorjava: 'kejdžn', francoska izgovorjava: 'kažn') izvira iz južnega dela ZDA, natančneje iz Louisiane, kjer sta okrog leta 1750 ob selitvi francoskih priseljencev s severa Amerike na jug, kjer je živelo veliko afriških sužnjev, trčili dve povsem različni kulturi – cajunska in kreolska. Takrat so se pomešale tudi značilnosti obeh kulinarik in se združile v edinstveno cajunsko kuhinjo.

Priljubljeni recepti

Torta iz krhkega testa z robidnicami in topljeno smetano

Krhka, kremna in sočna hkrati - naravnost popolna torta!

50 min
Enostavno

Mesne ruladice na babičin način

Recept, ki bi ga bil greh ne vedeti.

55 min
Srednje zahtevno

Poširan losos v zelenini omaki

Zdravo, a noro okusna jed.

45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.