
Burgerji iz kozic in lososa s pikantno majonezo
Pikantna majoneza dobro začini nežnejše okuse kozic in lososa
Burgerji iz kozic in lososa s pikantno majonezo
Pikantna majoneza dobro začini nežnejše okuse kozic in lososa

Sestavine
- 200 g olupljenih surovih kozic
- 4 majhni lososovi fileji brez kože
- 3 mlade čebulice
- 1 limona
- majhen šopek koriandra ali peteršilja
- 60 g majoneze
- 4 žličke čilijeve omake (npr. srirache)
- 2 majhni glavici rimske solate
- 1 kumara
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- poper
- 4 bombice za burgerje s sezamom, ko postrežemo

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 200 g olupljenih surovih kozic
- 4 majhni lososovi fileji brez kože
- 3 mlade čebulice
- 1 limona
- majhen šopek koriandra ali peteršilja
- 60 g majoneze
- 4 žličke čilijeve omake (npr. srirache)
- 2 majhni glavici rimske solate
- 1 kumara
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- poper
- 4 bombice za burgerje s sezamom, ko postrežemo
Postopek
Kozice in čebulice grobo narežemo. Lososove fileje narežemo na koščke. Nastrgamo lupino limone in jo ožmemo. V multipraktiku na hitro zmeljemo polovico kozic, polovico lososa, čebulice, limonovo lupino in polovico koriandra ali peteršilja, da nastane groba masa. Predenemo jo v skledo, vmešamo preostanek kozic in lososa, dobro solimo in popramo ter oblikujemo štiri polpete. Damo jih v hladilnik za 10 minut.
V skledici zmešamo majonezo in čilijevo omako, solimo in popramo ter po okusu dodamo nekaj limonovega soka. Solato narežemo na tanke rezance, kumaro narežemo na trakove z lupilnikom za krompir. Zmešamo ju in začinimo z malo preostalega limonovega soka ter žličko oljčnega olja, nato postavimo na stran.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in polpete cvremo na vsaki strani 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da dobijo lepo skorjico in so skoz in skoz pečeni. Postrežemo s solato ali v popečenih bombicah za burgerje, po želji z dobro mero pikantne majoneze.