Kaj boste skuhali danes?
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom
Sestavine
testo
- 200 g gladke moke
- 100 g polnozrnate moke
- ½ žličke soli
- 150 g hladnega masla
- 100 g grobo sesekljanih orehov
- 2 rumenjaka
nadev
- 3 jajca
- 400 g šalotke
- 25 g masla
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 2 dl kisle smetane
- 2 dl sladke smetane
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- 4 fige
- kanček olja
- gladka moka za delovno površino
- timijan za posip
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
testo
- 200 g gladke moke
- 100 g polnozrnate moke
- ½ žličke soli
- 150 g hladnega masla
- 100 g grobo sesekljanih orehov
- 2 rumenjaka
nadev
- 3 jajca
- 400 g šalotke
- 25 g masla
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 2 dl kisle smetane
- 2 dl sladke smetane
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- 4 fige
- kanček olja
- gladka moka za delovno površino
- timijan za posip
Postopek
Najprej pripravimo krhko testo. Maslo narežemo na kocke in ga skupaj z obema vrstama moke in soljo damo v posodo kuhinjskega strojčka. Vključimo strojček in mešamo, da nastane drobtinasta zmes brez grudic, nato dodamo orehe. Rumenjaka zmešamo s 3 žlicami hladne vode in ju dodamo v strojček. Ponovno ga vključimo in mešamo, da se sestavine sprimejo. Testo preložimo na rahlo pomokano delovno površino, ga rahlo pregnetemo in razvaljamo tako, da z njim lahko obložimo 22 ali 23 cm velik model in da nekaj testa visi čez rob modla. Če se testo strga, ga s prsti popravimo. Pokrijemo ga in za 1 uro postavimo v hladilnik.
Medtem pripravimo nadev. Šalotko olupimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo maslo in 10 do 15 minut pražimo šalotko, da se zmehča in lepo zarumeni. Dodamo timijan, mešamo 1 minuto in ponev odstavimo z ognja.
Jajca stepemo s kislo in sladko smetano in v to zmes dodamo zdrobljen sir. Popopramo in malo solimo.
Pečico segrejemo na 200 ° C. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko, na katerega razporedimo fižol in pečemo 20 minut, nato odstranimo papir in fižol ter pečemo še 15 minut. Temperaturo v pečici znižamo na 180 °C. V jajčno-smetanovo zmes vmešamo ohlajeno šalotko in zmes vlijemo v pečeno podlago za pito. Fige razpolovimo – prerezano površino premažemo z malo olja – in jih zložimo po nadevu z rezno stranjo navzgor, potresemo z malo timijana in pečemo 1 uro do 1 uro 10 minut, da testo porjavi, sirov nadev pa je še majav; utrdi se z ohlajanjem. Pito pustimo 15 do 20 minut, da se ohlaja, nato jo postrežemo z zeleno solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Trska z olivami in hrustljavo panceto
Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.