
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom

Sestavine
testo
- 200 g gladke moke
- 100 g polnozrnate moke
- ½ žličke soli
- 150 g hladnega masla
- 100 g grobo sesekljanih orehov
- 2 rumenjaka
nadev
- 3 jajca
- 400 g šalotke
- 25 g masla
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 2 dl kisle smetane
- 2 dl sladke smetane
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- 4 fige
- kanček olja
- gladka moka za delovno površino
- timijan za posip

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
testo
- 200 g gladke moke
- 100 g polnozrnate moke
- ½ žličke soli
- 150 g hladnega masla
- 100 g grobo sesekljanih orehov
- 2 rumenjaka
nadev
- 3 jajca
- 400 g šalotke
- 25 g masla
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 2 dl kisle smetane
- 2 dl sladke smetane
- 150 g sira z modro plesnijo
- sol
- poper
- 4 fige
- kanček olja
- gladka moka za delovno površino
- timijan za posip
Postopek
Najprej pripravimo krhko testo. Maslo narežemo na kocke in ga skupaj z obema vrstama moke in soljo damo v posodo kuhinjskega strojčka. Vključimo strojček in mešamo, da nastane drobtinasta zmes brez grudic, nato dodamo orehe. Rumenjaka zmešamo s 3 žlicami hladne vode in ju dodamo v strojček. Ponovno ga vključimo in mešamo, da se sestavine sprimejo. Testo preložimo na rahlo pomokano delovno površino, ga rahlo pregnetemo in razvaljamo tako, da z njim lahko obložimo 22 ali 23 cm velik model in da nekaj testa visi čez rob modla. Če se testo strga, ga s prsti popravimo. Pokrijemo ga in za 1 uro postavimo v hladilnik.
Medtem pripravimo nadev. Šalotko olupimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo maslo in 10 do 15 minut pražimo šalotko, da se zmehča in lepo zarumeni. Dodamo timijan, mešamo 1 minuto in ponev odstavimo z ognja.
Jajca stepemo s kislo in sladko smetano in v to zmes dodamo zdrobljen sir. Popopramo in malo solimo.
Pečico segrejemo na 200 ° C. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko, na katerega razporedimo fižol in pečemo 20 minut, nato odstranimo papir in fižol ter pečemo še 15 minut. Temperaturo v pečici znižamo na 180 °C. V jajčno-smetanovo zmes vmešamo ohlajeno šalotko in zmes vlijemo v pečeno podlago za pito. Fige razpolovimo – prerezano površino premažemo z malo olja – in jih zložimo po nadevu z rezno stranjo navzgor, potresemo z malo timijana in pečemo 1 uro do 1 uro 10 minut, da testo porjavi, sirov nadev pa je še majav; utrdi se z ohlajanjem. Pito pustimo 15 do 20 minut, da se ohlaja, nato jo postrežemo z zeleno solato.