
Kaj boste skuhali danes?
Limonovo-pomarančna pita
Limonovo-pomarančna pita

Sestavine
podlaga
- 250 g maslenih piškotov
- 100 g koruznih kosmičev
- 100 g stopljenega masla
- 100 g sladkorja
nadev
- 1 veliko jajce
- 4 veliki rumenjaki
- 4 žlice sladkorja
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 150 g maskarponeja
- lupina in sok 2 limon
- lupina in sok 2 manjših pomaranč
- 4 žlice jedilnega škroba
obloga
- 1,5 dl sladke smetane s čim več maščobe
- 4 žlice sladkorja v prahu
- 100 g manj mastnega grškega jogurta
- pomarančna in limonova lupina za okras

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
podlaga
- 250 g maslenih piškotov
- 100 g koruznih kosmičev
- 100 g stopljenega masla
- 100 g sladkorja
nadev
- 1 veliko jajce
- 4 veliki rumenjaki
- 4 žlice sladkorja
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 150 g maskarponeja
- lupina in sok 2 limon
- lupina in sok 2 manjših pomaranč
- 4 žlice jedilnega škroba
obloga
- 1,5 dl sladke smetane s čim več maščobe
- 4 žlice sladkorja v prahu
- 100 g manj mastnega grškega jogurta
- pomarančna in limonova lupina za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Okrogel model za pito premera 20 cm, visok 5 cm, postavimo na nizek pekač. Piškote damo v dvojno kuhinjsko vrečko in jih z valjarjem ali težjo ponvijo zdrobimo v grobe drobtine. Dodamo še koruzne kosmiče in vse skupaj zdrobimo v bolj fine drobtine. Vse skupaj stresemo v skledo ter zmešamo z maslom in sladkorjem. Z mešanico obložimo dno in stranice modla in pečemo 15 minut. Nato model vzamemo iz pečice, temperaturo pa zmanjšamo na 170 °C.
V veliki skledi stepemo jajce, rumenjake in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Dodamo skuto, maskarpone, škrob, lupino ter sok limon in pomaranč. Sestavine dobro premešamo, vlijemo na piškotno testo in pečemo 30 minut. Ko je sladica pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se dobro ohladi. Nato jo damo za vsaj 5 ur ali kar čez noč v hladilnik.
Sladko smetano in sladkor stepemo in vmešamo še jogurt. Z mešanico obložimo pito, jo posujemo z limonovo in pomarančno lupino ter postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bela polenta s sirom v slanici in kajmakom
Jagnječja pečenka
Sladoled z ekstra deviškim oljčnim oljem
Kdo bi si mislil, da lahko z oljčnim oljem pripravimo tako okusen in osvežilen sladoled!