
Kaj boste skuhali danes?
Medena krema z okusom lovora in pomaranče
Medena krema z okusom lovora in pomaranče

Sestavine
- ½ limone
- 100 g medu
- 1 vaniljev strok
- 150 g sladke smetane
- 5 žlic mleka
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
- 1 lovorov list
- 2 žlici sladkorja
- 2 rumenjaka
- pomarančne rezine in lovorovi listi za okras
- kanček limonovega soka

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Za vikend si privoščite izlet in slastno friko
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- ½ limone
- 100 g medu
- 1 vaniljev strok
- 150 g sladke smetane
- 5 žlic mleka
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
- 1 lovorov list
- 2 žlici sladkorja
- 2 rumenjaka
- pomarančne rezine in lovorovi listi za okras
- kanček limonovega soka
Postopek
Manjšo kozico premažemo z razpolovljeno limono, potem pa damo vanjo polovico medu in na blagem ognju kuhljamo nekaj minut. Segret med nalijemo v ognjevarne modelčke. Vaniljev strok po dolgem prerežemo in postrgamo sredico.
Sladki smetani in mleku dodamo vaniljevo sredico in strok, nastrgano pomarančno lupino, lovorov list, sladkor in preostali med ter hitro zavremo. Zmes ohladimo na 50 °C, precedimo in z metlico za sneg vmešamo vanjo oba rumenjaka. Maso nalijemo v pripravljene modelčke in pokrijemo z aluminijasto folijo. Kremo poširamo v vodni kopeli v prej ogreti pečici pri 140 °C približno 40 minut. Modelčke vzamemo iz pečice, odstranimo folijo, in ko se krema ohladi, jo damo vsaj za eno uro v hladilnik.
Dobro ohlajeno kremo zvrnemo na desertne krožnike, okrasimo s pomarančnimi rezinami in lovorovimi listi ter ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pljučna na žaru z gorčično kislo smetano
Tole je pa super zamisel za kosilo z žara. Ob pljučni lahko postrežete pečen krompir, koruzo, mlado čebulo ... kar je v sezoni in na zalogi.
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Zapečena jajca s sirom in smetano
Si lahko zamislite popolnejši recept za nedeljski zajtrk?
Brancin s pastinakovim pirejem
S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.