© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rulada z limonovo jajčno kremo in borovnicami

Rulada z limonovo jajčno kremo in borovnicami

Čas priprave 1 h + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

meringa

  • 4 beljaki
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 3⁄4 žličke koruznega škroba
  • 3⁄4 žličke belega vinskega kisa
  • nastrgana lupinica 2 bio limon
  • ščep soli

borovničev preliv

  • 200 g borovnic
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • sok in nastrgana lupinica 1⁄2 bio limone

nadev

  • 3 dl sladke smetane
  • 200 g limonove jajčne kreme
  • sladkor v prahu za potresanje

Sestavine

meringa

  • 4 beljaki
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 3⁄4 žličke koruznega škroba
  • 3⁄4 žličke belega vinskega kisa
  • nastrgana lupinica 2 bio limon
  • ščep soli

borovničev preliv

  • 200 g borovnic
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • sok in nastrgana lupinica 1⁄2 bio limone

nadev

  • 3 dl sladke smetane
  • 200 g limonove jajčne kreme
  • sladkor v prahu za potresanje

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Plitev pravokoten pekač, velik približno 23 x 30 cm, obložimo s papirjem za peko. V večji skledi z ročnim mešalnikom stepemo beljake in sol v sneg. Po žlicah mu postopoma dodamo sladkor in ves čas stepamo, dokler beljakova pena ne postane čvrsta in svetleča. Z žlico vmešamo vanjo koruzni škrob, kis in limonovo lupinico. Zmes enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da dobi hrustljavo skorjico. Tedaj jo vzamemo iz pečice in zvrnemo na nov kos papirja za peko. Prejšnjega pazljivo odstranimo in pustimo, da se meringa ohladi.

2

Borovnice, sladkor in limonovo lupinico damo v manjšo kozico in jih pustimo, da nad nizkim ognjem rahlo vrejo 8 minut oziroma toliko časa, da se mešanica zgosti, borovnice pa začnejo razpadati. Preliv odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.

3

Sladko smetano rahlo stepemo, da se nekoliko učvrsti, in z žlico vmešamo vanjo limonovo jajčno kremo, da nastanejo beli in rumeni vrtinci. Nadev enakomerno razporedimo po ohlajeni meringi, nato pa vse skupaj pokapamo s tretjino borovničevega preliva.

4

Meringo s pomočjo papirja za peko zvijemo po dolgem kar se da tesno in jo predenemo na servirni krožnik.

5

Nazadnje rulado potresemo s sladkorjem v prahu in pokapamo s preostalim prelivom.

Limonova krema

Recept za limonovo kremo poiščite na naši spletni strani. Nadomestite jo lahko s 150 g limonove marmelade, za nadev pa v tem primeru uporabite več smetane (približno 3,5 dl).

Priljubljeni recepti

Svedrčki z jajčevci, pinjolami in rozinami po sicilijansko

Sicilijanci obožujejo jajčevce na vse načine. Poskusite jih v tej slastni pašti!

55 min
Enostavno

Zavitek z rižem, lečo in špinačo

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Božični puran

4 h 10 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.