
Marelični džem z vodo pomarančnih cvetov
Marelični džem z vodo pomarančnih cvetov

Sestavine
- 1 kg marelic
- 750 g želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlica vode pomarančnih cvetov
- nekaj koščkov masla (po želji)

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 1 kg marelic
- 750 g želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlica vode pomarančnih cvetov
- nekaj koščkov masla (po želji)
Postopek
Marelice razpolovimo in izkoščičimo. Če so velike, polovice še enkrat prerežemo. Premešamo jih s sladkorjem, pokrijemo in pustimo stati čez noč.
V zamrzovalnik damo krožniček. Sladkane marelice stresemo v kozico. (Ta naj bo razmeroma nizka in čim širša, da se bo džem skuhal čim hitreje.) Dodamo limonov sok in začnemo kuhati pri nizki temperaturi. Ko se ves sladkor stopi, temperaturo zvišamo in kuhamo 15 minut. Izklopimo kuhalnik, vzamemo krožniček iz zamrzovalnika in kanemo nanj malce vročega džema. Ko se ohladi, ga s prstom potisnemo po krožniku. Če se rahlo naguba, je gotov, saj je dosegel točko strjevanja. Če pa ostaja preveč tekoč, da bi se nagubal, znova prižgemo kuhalnik in kuhamo v intervalih po 2 do 3 minute; vsakokrat ponovimo preizkus s krožnikom, dokler se džem ne naguba.
S površine posnamemo peno. Vmešamo vodo pomarančnih cvetov in po želji koščke masla, ki pomagajo, da se morebitna preostala pena razpusti. Počakamo 15 minut, šele potem z zajemalko napolnimo džem v sterilizirane kozarce (glej nasvet) – tako se koščki sadja ne bodo spustili na dno.
Nasvet
Kozarce in steklene pokrovčke z gumijastim tesnilom operemo v vroči vodi z detergentom, splaknemo, odstranimo gumijasta tesnila in kozarce s pokrovčki postavimo za 10 minut v pečico, segreto na 100 °C. Če uporabljamo navojne pokrovčke, jih prekuhamo v vreli vodi (10 minut). Pustimo, da se posušijo na zraku