
Kaj boste skuhali danes?
Marelični džem z vodo pomarančnih cvetov
Marelični džem z vodo pomarančnih cvetov

Sestavine
- 1 kg marelic
- 750 g želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlica vode pomarančnih cvetov
- nekaj koščkov masla (po želji)

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 1 kg marelic
- 750 g želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlica vode pomarančnih cvetov
- nekaj koščkov masla (po želji)
Postopek
Marelice razpolovimo in izkoščičimo. Če so velike, polovice še enkrat prerežemo. Premešamo jih s sladkorjem, pokrijemo in pustimo stati čez noč.
V zamrzovalnik damo krožniček. Sladkane marelice stresemo v kozico. (Ta naj bo razmeroma nizka in čim širša, da se bo džem skuhal čim hitreje.) Dodamo limonov sok in začnemo kuhati pri nizki temperaturi. Ko se ves sladkor stopi, temperaturo zvišamo in kuhamo 15 minut. Izklopimo kuhalnik, vzamemo krožniček iz zamrzovalnika in kanemo nanj malce vročega džema. Ko se ohladi, ga s prstom potisnemo po krožniku. Če se rahlo naguba, je gotov, saj je dosegel točko strjevanja. Če pa ostaja preveč tekoč, da bi se nagubal, znova prižgemo kuhalnik in kuhamo v intervalih po 2 do 3 minute; vsakokrat ponovimo preizkus s krožnikom, dokler se džem ne naguba.
S površine posnamemo peno. Vmešamo vodo pomarančnih cvetov in po želji koščke masla, ki pomagajo, da se morebitna preostala pena razpusti. Počakamo 15 minut, šele potem z zajemalko napolnimo džem v sterilizirane kozarce (glej nasvet) – tako se koščki sadja ne bodo spustili na dno.
Nasvet
Kozarce in steklene pokrovčke z gumijastim tesnilom operemo v vroči vodi z detergentom, splaknemo, odstranimo gumijasta tesnila in kozarce s pokrovčki postavimo za 10 minut v pečico, segreto na 100 °C. Če uporabljamo navojne pokrovčke, jih prekuhamo v vreli vodi (10 minut). Pustimo, da se posušijo na zraku
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.