
Kaj boste skuhali danes?
Mandarinin kolač z makom
Mandarine in mak - popolna družba za slasten kolač
Mandarinin kolač z makom
Mandarine in mak - popolna družba za slasten kolač

Sestavine
- 140 g zmehčanega masla in še malo za model
- 50 g crème fraîche ali kisle smetane
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička pomarančnega ali vaniljevega izvlečka ali arome
- 3 velika jajca
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 50 g koruznega škroba
- 2 žlici makovih semen in še malo
- 4 bio mandarine (lupinica 3 sadežev in 1 dl soka)
- 1 žlica nasekljanih arancinov (po želji)
obliv
- 140 g zmehčanega masla
- 300 g sladkorja v prahu
- 140 g crème fraîche ali kisle smetane
- lupinica 2 mandarin

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla in še malo za model
- 50 g crème fraîche ali kisle smetane
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička pomarančnega ali vaniljevega izvlečka ali arome
- 3 velika jajca
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 50 g koruznega škroba
- 2 žlici makovih semen in še malo
- 4 bio mandarine (lupinica 3 sadežev in 1 dl soka)
- 1 žlica nasekljanih arancinov (po želji)
obliv
- 140 g zmehčanega masla
- 300 g sladkorja v prahu
- 140 g crème fraîche ali kisle smetane
- lupinica 2 mandarin
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom. Dno in končni stranici obložimo z dolgim trakom papirja za peko.
V skledi stepemo maslo, crème fraîche ali kislo smetano, sladkor in izvleček, da dobimo svetlo penasto maso. Eno po eno vtepemo jajca, nato vmešamo moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom, mak ter lupinico in sok mandarin. Maso postrgamo v model in v srednjem delu pečice pečemo 1 uro do 1 uro in 10 minut, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se pecivo 20 minut ohlaja v modelu, nato ga previdno zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Medtem pripravimo obliv. Skupaj stepemo maslo, sladkor v prahu in crème fraîche ali kislo smetano, da nastane svetla penasta masa. Dodamo pol količine mandarinine lupinice in stepemo le toliko, da jo vmešamo, nato obliv pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi in je dovolj gost, da ga lahko namažemo ali nabrizgamo.
Obliv namažemo po površini kolača ali pa ga damo v vrečko za živila, odrežemo vogalček in po vrhu nabrizgamo črte. Posujemo s preostalo lupinico, po želji tudi z nasekljanimi arancini in še s ščepom maka. V nepredušno zaprti posodi se obdrži 2 do 3 dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti