© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Mandarinin kolač z makom

Mandarine in mak - popolna družba za slasten kolač

Mandarinin kolač z makom

Mandarine in mak - popolna družba za slasten kolač

Čas priprave 1 h 30 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 10–12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Mandarinin kolač z makom

Sestavine

  • 140 g zmehčanega masla in še malo za model
  • 50 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička pomarančnega ali vaniljevega izvlečka ali arome
  • 3 velika jajca
  • 225 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 50 g koruznega škroba
  • 2 žlici makovih semen in še malo
  • 4 bio mandarine (lupinica 3 sadežev in 1 dl soka)
  • 1 žlica nasekljanih arancinov (po želji)

obliv

  • 140 g zmehčanega masla
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 140 g crème fraîche ali kisle smetane
  • lupinica 2 mandarin
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 140 g zmehčanega masla in še malo za model
  • 50 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička pomarančnega ali vaniljevega izvlečka ali arome
  • 3 velika jajca
  • 225 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 50 g koruznega škroba
  • 2 žlici makovih semen in še malo
  • 4 bio mandarine (lupinica 3 sadežev in 1 dl soka)
  • 1 žlica nasekljanih arancinov (po želji)

obliv

  • 140 g zmehčanega masla
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 140 g crème fraîche ali kisle smetane
  • lupinica 2 mandarin

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom. Dno in končni stranici obložimo z dolgim trakom papirja za peko.

2

V skledi stepemo maslo, crème fraîche ali kislo smetano, sladkor in izvleček, da dobimo svetlo penasto maso. Eno po eno vtepemo jajca, nato vmešamo moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom, mak ter lupinico in sok mandarin. Maso postrgamo v model in v srednjem delu pečice pečemo 1 uro do 1 uro in 10 minut, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se pecivo 20 minut ohlaja v modelu, nato ga previdno zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.

3

Medtem pripravimo obliv. Skupaj stepemo maslo, sladkor v prahu in crème fraîche ali kislo smetano, da nastane svetla penasta masa. Dodamo pol količine mandarinine lupinice in stepemo le toliko, da jo vmešamo, nato obliv pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi in je dovolj gost, da ga lahko namažemo ali nabrizgamo.

4

Obliv namažemo po površini kolača ali pa ga damo v vrečko za živila, odrežemo vogalček in po vrhu nabrizgamo črte. Posujemo s preostalo lupinico, po želji tudi z nasekljanimi arancini in še s ščepom maka. V nepredušno zaprti posodi se obdrži 2   do 3   dni.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.