
Mandarinin kolač z makom
Mandarine in mak - popolna družba za slasten kolač
Mandarinin kolač z makom
Mandarine in mak - popolna družba za slasten kolač

Sestavine
- 140 g zmehčanega masla in še malo za model
- 50 g crème fraîche ali kisle smetane
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička pomarančnega ali vaniljevega izvlečka ali arome
- 3 velika jajca
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 50 g koruznega škroba
- 2 žlici makovih semen in še malo
- 4 bio mandarine (lupinica 3 sadežev in 1 dl soka)
- 1 žlica nasekljanih arancinov (po želji)
obliv
- 140 g zmehčanega masla
- 300 g sladkorja v prahu
- 140 g crème fraîche ali kisle smetane
- lupinica 2 mandarin

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla in še malo za model
- 50 g crème fraîche ali kisle smetane
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- 1 žlička pomarančnega ali vaniljevega izvlečka ali arome
- 3 velika jajca
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 50 g koruznega škroba
- 2 žlici makovih semen in še malo
- 4 bio mandarine (lupinica 3 sadežev in 1 dl soka)
- 1 žlica nasekljanih arancinov (po želji)
obliv
- 140 g zmehčanega masla
- 300 g sladkorja v prahu
- 140 g crème fraîche ali kisle smetane
- lupinica 2 mandarin
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom. Dno in končni stranici obložimo z dolgim trakom papirja za peko.
V skledi stepemo maslo, crème fraîche ali kislo smetano, sladkor in izvleček, da dobimo svetlo penasto maso. Eno po eno vtepemo jajca, nato vmešamo moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom, mak ter lupinico in sok mandarin. Maso postrgamo v model in v srednjem delu pečice pečemo 1 uro do 1 uro in 10 minut, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se pecivo 20 minut ohlaja v modelu, nato ga previdno zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Medtem pripravimo obliv. Skupaj stepemo maslo, sladkor v prahu in crème fraîche ali kislo smetano, da nastane svetla penasta masa. Dodamo pol količine mandarinine lupinice in stepemo le toliko, da jo vmešamo, nato obliv pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi in je dovolj gost, da ga lahko namažemo ali nabrizgamo.
Obliv namažemo po površini kolača ali pa ga damo v vrečko za živila, odrežemo vogalček in po vrhu nabrizgamo črte. Posujemo s preostalo lupinico, po želji tudi z nasekljanimi arancini in še s ščepom maka. V nepredušno zaprti posodi se obdrži 2 do 3 dni.