© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom

Limonov kolač za popestritev čajanke

Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom

Limonov kolač za popestritev čajanke

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom

Sestavine

  • 225 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • ščepec soli
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • lupinica 3 velikih bio limon
  • 3 velika jajca sobne temperature
  • 50 g navadnega jogurta
  • 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme

sladkorni obliv

  • sok 1 ½ limone
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 4–5 kock sladkorja

Sestavine

  • 225 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • ščepec soli
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • lupinica 3 velikih bio limon
  • 3 velika jajca sobne temperature
  • 50 g navadnega jogurta
  • 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme

sladkorni obliv

  • sok 1 ½ limone
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 4–5 kock sladkorja

Postopek

1

Pečico segrejemo na 170 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.

2

Moko dobro zmešamo s pecilnim praškom. Maslo, sol, sladkor in večino limonove lupinice (malo je prihranimo za okras) damo v skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da dobimo rahlo penasto zmes. Nanjo ubijemo 1   jajce in ga dobro vtepemo v maso, nato dodamo 1 zvrhano žlico moke in spet zmešamo. Nadaljujemo s preostalima dvema jajcema in moko, nazadnje vmešamo še morebitno preostalo moko, le toliko, da so sestavine povezane. Nazadnje dodamo jogurt in limonovo kremo ali marmelado ter narahlo zmešamo z lopatico, da dobimo gladko testo. Nadevamo ga v model in ga v srednjem delu pečice pečemo 45 do 50 minut, da se zlato rjavo obarva in naraste, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa je čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 5 minut ohlaja v modlu.

3

Za obliv v skledici zmešamo limonov sok, kristalni sladkor in zdrobljene sladkorne kocke. Pecivo vzamemo iz modla in ga prenesemo na kuhinjsko mrežico. S tankim nabodalom ali zobotrebcem prepikamo vrh peciva. Pokapamo z oblivom, posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in pustimo 10 minut, da se obliv vpije. Kolač se v nepredušno zaprti škatli obdrži do 3 dni.

Priljubljeni recepti

Blitvini zvitki z lisičkami, kapesantami in žafranovo omako

Elegantna predjed iz gozda in morja

40 min
Enostavno

Zavitek s suhim sadjem iz skutnega testa

Zavitek je popoln, ko imate doma zrele banane, ki jih morate porabiti.

45 min
Enostavno

Svinjske zarebrnice z rabarbaro in žiti

Rabarbara se odlično obnese v sladkih in slanih jedeh

40 min
Enostavno

Frika

Friko pripravljamo na slovenski in italijanski strani meje, za svojo pa jo imamo oboji. Recepta se razlikujeta le po vrsti sira (tolminc oziroma montasio).

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.