Kaj boste skuhali danes?
Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom
Limonov kolač za popestritev čajanke
Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom
Limonov kolač za popestritev čajanke
Sestavine
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- ščepec soli
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 3 velikih bio limon
- 3 velika jajca sobne temperature
- 50 g navadnega jogurta
- 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme
sladkorni obliv
- sok 1 ½ limone
- 80 g kristalnega sladkorja
- 4–5 kock sladkorja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 225 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- ščepec soli
- 200 g rjavega kristalnega sladkorja
- lupinica 3 velikih bio limon
- 3 velika jajca sobne temperature
- 50 g navadnega jogurta
- 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme
sladkorni obliv
- sok 1 ½ limone
- 80 g kristalnega sladkorja
- 4–5 kock sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
Moko dobro zmešamo s pecilnim praškom. Maslo, sol, sladkor in večino limonove lupinice (malo je prihranimo za okras) damo v skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da dobimo rahlo penasto zmes. Nanjo ubijemo 1 jajce in ga dobro vtepemo v maso, nato dodamo 1 zvrhano žlico moke in spet zmešamo. Nadaljujemo s preostalima dvema jajcema in moko, nazadnje vmešamo še morebitno preostalo moko, le toliko, da so sestavine povezane. Nazadnje dodamo jogurt in limonovo kremo ali marmelado ter narahlo zmešamo z lopatico, da dobimo gladko testo. Nadevamo ga v model in ga v srednjem delu pečice pečemo 45 do 50 minut, da se zlato rjavo obarva in naraste, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa je čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 5 minut ohlaja v modlu.
Za obliv v skledici zmešamo limonov sok, kristalni sladkor in zdrobljene sladkorne kocke. Pecivo vzamemo iz modla in ga prenesemo na kuhinjsko mrežico. S tankim nabodalom ali zobotrebcem prepikamo vrh peciva. Pokapamo z oblivom, posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in pustimo 10 minut, da se obliv vpije. Kolač se v nepredušno zaprti škatli obdrži do 3 dni.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krepka juha s stročnicami in žiti
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.