© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom

Limonov kolač za popestritev čajanke

Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom

Limonov kolač za popestritev čajanke

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Krasen limonov kolač s sladkornim oblivom

Sestavine

  • 225 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • ščepec soli
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • lupinica 3 velikih bio limon
  • 3 velika jajca sobne temperature
  • 50 g navadnega jogurta
  • 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme

sladkorni obliv

  • sok 1 ½ limone
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 4–5 kock sladkorja
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 225 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • ščepec soli
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • lupinica 3 velikih bio limon
  • 3 velika jajca sobne temperature
  • 50 g navadnega jogurta
  • 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme

sladkorni obliv

  • sok 1 ½ limone
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 4–5 kock sladkorja

Postopek

1

Pečico segrejemo na 170 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.

2

Moko dobro zmešamo s pecilnim praškom. Maslo, sol, sladkor in večino limonove lupinice (malo je prihranimo za okras) damo v skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da dobimo rahlo penasto zmes. Nanjo ubijemo 1   jajce in ga dobro vtepemo v maso, nato dodamo 1 zvrhano žlico moke in spet zmešamo. Nadaljujemo s preostalima dvema jajcema in moko, nazadnje vmešamo še morebitno preostalo moko, le toliko, da so sestavine povezane. Nazadnje dodamo jogurt in limonovo kremo ali marmelado ter narahlo zmešamo z lopatico, da dobimo gladko testo. Nadevamo ga v model in ga v srednjem delu pečice pečemo 45 do 50 minut, da se zlato rjavo obarva in naraste, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa je čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 5 minut ohlaja v modlu.

3

Za obliv v skledici zmešamo limonov sok, kristalni sladkor in zdrobljene sladkorne kocke. Pecivo vzamemo iz modla in ga prenesemo na kuhinjsko mrežico. S tankim nabodalom ali zobotrebcem prepikamo vrh peciva. Pokapamo z oblivom, posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in pustimo 10 minut, da se obliv vpije. Kolač se v nepredušno zaprti škatli obdrži do 3 dni.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.