Kaj boste skuhali danes?
Torta z mandarinami
Popolna torta za jesenski rojstni dan ali praznično kosilo! Za piko na i je v njej šilce likerja.
Torta z mandarinami
Popolna torta za jesenski rojstni dan ali praznično kosilo! Za piko na i je v njej šilce likerja.
Sestavine
biskvit
- 4 jajca
- 80 g masla
- 110 g gladke moke
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ limone
krema
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- 1 kozarček pomarančnega likerja
- 80 g pomarančne marmelade
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 350 g krhljev mandarin (lahko iz pločevinke)
- sladkor v prahu po potrebi
- 1 vrečka prozornega tortnega želeja
- maslo in moka za model
- 30 g biskvitnih drobtin in naribani mandlji za posip
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
biskvit
- 4 jajca
- 80 g masla
- 110 g gladke moke
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ limone
krema
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- 1 kozarček pomarančnega likerja
- 80 g pomarančne marmelade
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 350 g krhljev mandarin (lahko iz pločevinke)
- sladkor v prahu po potrebi
- 1 vrečka prozornega tortnega želeja
- maslo in moka za model
- 30 g biskvitnih drobtin in naribani mandlji za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Rumenjake močno penasto zmešamo s polovico presejanega sladkorja v prahu, vaniljevim sladkorjem in limonovo lupinico. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga z razpuščenim maslom vmešamo v rumenjakovo zmes. Nato previdno vmešamo presejano moko.
Maso napolnimo v tortni model, ki smo ga premazali z maslom in potresli z moko. Površino lepo zgladimo in pečemo v prej ogreti pečici približno 35 do 40 minut, da se lepo obarva. Biskvit naj se v modlu ohladi. Po dveh urah ga zvrnemo iz modla in prečno prerežemo.
Krhlje svežih mandarin olupimo in, če so kisli, potresemo s sladkorjem v prahu. Če uporabimo mandarine iz pločevinke, jih dobro odcedimo. Pomarančno marmelado zavremo s šilcem pomarančnega likerja in s tem premažemo spodnji tortni oblat.
Za kremo stepemo mlačno maslo s presejanim sladkorjem v prahu in kozarčkom pomarančnega likerja. S tretjino kreme premažemo spodnji oblat in pokrijemo z drugim blatom. Površino in obod torte premažemo z drugo tretjino kreme.
Površino torte potresemo z biskvitnimi drobtinami, obod torte pa z naribanimi mandlji. Ostalo kremo napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdnim nastavkom in na torto nabrizgamo venec iz rozet. Torto obložimo s krhlji mandarin in jo postavimo v hladilnik. Tortni žele raztopimo po navodilu z vrečke; po želji dodamo malo pomarančnega likerja in limonovega soka. Mandarine prelijemo z želejem. Ko se žele popolnoma strdi, razrežemo torto z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo in osušili.
Priljubljeni recepti
Sladka plaža s piškotnimi drobtinami in cheesecake kremo
Čisto prava sladka plaža s peščenim gradom!
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.