
Torta z mandarinami
Popolna torta za jesenski rojstni dan ali praznično kosilo! Za piko na i je v njej šilce likerja.
Torta z mandarinami
Popolna torta za jesenski rojstni dan ali praznično kosilo! Za piko na i je v njej šilce likerja.

Sestavine
biskvit
- 4 jajca
- 80 g masla
- 110 g gladke moke
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ limone
krema
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- 1 kozarček pomarančnega likerja
- 80 g pomarančne marmelade
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 350 g krhljev mandarin (lahko iz pločevinke)
- sladkor v prahu po potrebi
- 1 vrečka prozornega tortnega želeja
- maslo in moka za model
- 30 g biskvitnih drobtin in naribani mandlji za posip

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
biskvit
- 4 jajca
- 80 g masla
- 110 g gladke moke
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupinica ½ limone
krema
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- 1 kozarček pomarančnega likerja
- 80 g pomarančne marmelade
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 350 g krhljev mandarin (lahko iz pločevinke)
- sladkor v prahu po potrebi
- 1 vrečka prozornega tortnega želeja
- maslo in moka za model
- 30 g biskvitnih drobtin in naribani mandlji za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Rumenjake močno penasto zmešamo s polovico presejanega sladkorja v prahu, vaniljevim sladkorjem in limonovo lupinico. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v čvrst sneg in ga z razpuščenim maslom vmešamo v rumenjakovo zmes. Nato previdno vmešamo presejano moko.
Maso napolnimo v tortni model, ki smo ga premazali z maslom in potresli z moko. Površino lepo zgladimo in pečemo v prej ogreti pečici približno 35 do 40 minut, da se lepo obarva. Biskvit naj se v modlu ohladi. Po dveh urah ga zvrnemo iz modla in prečno prerežemo.

Krhlje svežih mandarin olupimo in, če so kisli, potresemo s sladkorjem v prahu. Če uporabimo mandarine iz pločevinke, jih dobro odcedimo. Pomarančno marmelado zavremo s šilcem pomarančnega likerja in s tem premažemo spodnji tortni oblat.
Za kremo stepemo mlačno maslo s presejanim sladkorjem v prahu in kozarčkom pomarančnega likerja. S tretjino kreme premažemo spodnji oblat in pokrijemo z drugim blatom. Površino in obod torte premažemo z drugo tretjino kreme.
Površino torte potresemo z biskvitnimi drobtinami, obod torte pa z naribanimi mandlji. Ostalo kremo napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdnim nastavkom in na torto nabrizgamo venec iz rozet. Torto obložimo s krhlji mandarin in jo postavimo v hladilnik. Tortni žele raztopimo po navodilu z vrečke; po želji dodamo malo pomarančnega likerja in limonovega soka. Mandarine prelijemo z želejem. Ko se žele popolnoma strdi, razrežemo torto z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo in osušili.
