© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Limonovo-borovničeva riževa pita

Mlečni riž je lahko tudi sestavni del krhke pite

Limonovo-borovničeva riževa pita

Mlečni riž je lahko tudi sestavni del krhke pite

Čas priprave 1 h 30 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 500 g krhkega testa (glej nasvet)
  • moka za delovno površino

mlečni riž

  • 5 dl mleka
  • 1,25 dl sladke smetane
  • naribana lupinica 3 bio limon
  • 100 g sladkorja
  • 100 g sladkorja
  • 4 žlice limonove kreme (nasvet desno)
  • 100 g maskarponeja
  • 75 g borovničeve marmelade
  • 2 jajci

borovničeva omaka

  • 100 g svežih ali zamrznjenih borovnic
  • 1 žlica borovničeve marmelade

Sestavine

  • 500 g krhkega testa (glej nasvet)
  • moka za delovno površino

mlečni riž

  • 5 dl mleka
  • 1,25 dl sladke smetane
  • naribana lupinica 3 bio limon
  • 100 g sladkorja
  • 100 g sladkorja
  • 4 žlice limonove kreme (nasvet desno)
  • 100 g maskarponeja
  • 75 g borovničeve marmelade
  • 2 jajci

borovničeva omaka

  • 100 g svežih ali zamrznjenih borovnic
  • 1 žlica borovničeve marmelade

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v krog debeline slabe 3 mm. Model za pite premera 20 cm obložimo s testom, pri čemer naj ga približno 2 cm visi čez rob. Dno prepikamo z vilicami in postavimo v hladilnik za 20 minut.

2

Pripravimo mlečni riž. V kozico nalijemo mleko in smetano ter dodamo limonovo lupinico in sladkor. Zavremo, nato v kozico vsujemo oplaknjen riž in pomešamo. Pokrijemo in na nizki temperaturi nežno kuhamo 15 minut, nato odkrijemo in med mešanjem kuhamo še 25 do 30 minut, da je riž kuhan, a še malce čvrst na ugriz. Odstavimo, vmešamo polovico limonove kreme in maskarpone ter pustimo, da se nekoliko ohladi.

3

Medtem nekoliko zmečkamo list papirja za peko, da se bo lepše prilegal. Položimo ga na testo in nanj vsujemo fižol za slepo peko. Model za 15 minut postavimo v pečico. Nato papir in fižolčke odstranimo ter pečemo še 15 do 20 minut, da se testo zlato obarva. Pustimo, da se ohladi, nato z nazobčanim nožem obrežemo testo, ki gleda čez rob, in ga damo na stran.

4

Marmelado gladko zmešamo in z njo premažemo dno testa. V mlečni riž vmešamo razžvrkljani jajci in ga razporedimo po marmeladi. Pečemo 20 minut, da se pita rahlo zlato zapeče in strdi, a je na sredini še malce majava. Pustimo jo, da se popolnoma ohladi.

5

Medtem pripravimo borovničevo omako. Zmešamo borovnice, 1 žlico vode in marmelado ter 1 do 2 minuti segrevamo v mikrovalovni pečici. Medtem občasno pomešamo, da mešanica postane sirupasta. Borovnice morajo biti mehke, a ne smejo razpasti.

6

Pito vzamemo iz modela. Pokapamo jo s preostalo limonovo kremo in večino omake ter postrežemo. Preostalo omako ponudimo posebej.

Krhko testo in limonova krema

Uporabite ta dva preverjena recepta za sladko krhko testo in limonovo kremo.

Iz preostanka testa lahko spečete imenitne krhke piškote, preostanek limonove kreme pa zmešate z maskarponejem in naredite čudovito osvežilno kremo za torto. Odlična je tudi v palačinkah.

Priljubljeni recepti

Piščanec v solati s tortiljo

Enostavna malica za naše lačne najstnike

5 min
Enostavno

Pomladanska piščančja paelja

Rižota po špansko. Tokrat v spomladansko zelenih odtenkih svežega boba in graha, kopra, mete in peteršilja.

1 h 15 min
Enostavno

Špargljeva pita s teletino

1 h 10 min
Srednje zahtevno

Stepen kozji sir s pečenimi figami

Odlična poznopoletna ali jesenska poslastica je tu. Preverite, kako dobro se fige ujemajo z mešanico kozjega in navadnega kremnega sira.

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.