Kaj boste skuhali danes?
Hladna limonova zloženka s španskimi vetrci
Hladna limonova zloženka s španskimi vetrci
Sestavine
- 300 g krhkih maslenih piškotov
- 2 bio limoni
- 400 g maskarponeja
- 4 dl sladke smetane
- 25 g sladkorja v prahu
- 100 g limonove kreme (glej recept spodaj) ali limonove marmelade
- 10 majhnih španskih vetrcev
- malo sončničnega olja za model
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 300 g krhkih maslenih piškotov
- 2 bio limoni
- 400 g maskarponeja
- 4 dl sladke smetane
- 25 g sladkorja v prahu
- 100 g limonove kreme (glej recept spodaj) ali limonove marmelade
- 10 majhnih španskih vetrcev
- malo sončničnega olja za model
Postopek
Model za kilogramske štruce premažemo z oljem in ga obložimo s papirjem za peko. Na dno položimo plast piškotov. Nastrgamo lupino ene limone in sadež ožmemo. V skledi stepemo 50 g limonove kreme ali marmelade, limonovo lupino in sok, maskarpone, smetano in sladkor v kremo, ki je dovolj čvrsta, da obdrži obliko. Približno četrtino te kreme preložimo v skledo in jo postavimo v hladilnik; potrebovali jo bomo pozneje.
V model izmenoma polagamo plasti maskarponejeve kreme in piškotov, med plasti pa tu in tam dodamo po žlico preostale limonove kreme ali marmelade. Nekaj piškotov razlomimo in s koščki zapolnimo vrzeli. Na koncu naj bi imeli štiri plasti piškotov, zaključimo pa s plastjo kreme. Model ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga postavimo v hladilnik za vsaj 8, lahko pa tudi do 48 ur.
Tik preden postrežemo, model odkrijemo in sladico zvrnemo na podolgovat krožnik ali pladenj. Papir za peko odstranimo. Drugo limono narežemo na kolobarje. Štiri španske vetrce zdrobimo, jih vmešamo v prihranjeno kremo z maskarponejem in s tem premažemo sladico po vrhu. V premaz vtisnemo preostale španske vetrce in limonove rezine. Če nam kaj sladice ostane, jo pojemo najpozneje naslednji dan.
Limonova krema
V nepregorno skledo nastrgamo lupino 2 limon in iztisnemo sok, dodamo 100 g sladkorja in 50 g masla ter postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda. Občasno pomešamo, dokler se maslo ne stopi. Nato z majhno metlico ali vilicami vmešamo 2 razžvrkljani jajci. Vse skupaj na kuhalniku nežno mešamo kakih 10 minut, dokler se ne zgosti v kremo. Kuhano kremo pretlačimo skozi cedilo v čist lonček, da odstranimo koščke limonove lupine, nato jo nalijemo v steriliziran kozarček (dobimo približno 200 g kreme). V hladilniku se ohrani 2 tedna.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s testeninami in čičerko
Paradižnikova juha za popolno večerjo med tednom
Kremasta enolončnica s svinjino in hruškami
Kaj je boljšega kot jesenska kremasta enolončnica?
Gamsov ragu z omako iz jagodičja in pirejem iz zelene
Gamsov ragu bo postal vaša nova najljubša jed, ko jo boste preizkusili.
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer