
Kaj boste skuhali danes?
Hladna limonova zloženka s španskimi vetrci
Hladna limonova zloženka s španskimi vetrci

Sestavine
- 300 g krhkih maslenih piškotov
- 2 bio limoni
- 400 g maskarponeja
- 4 dl sladke smetane
- 25 g sladkorja v prahu
- 100 g limonove kreme (glej recept spodaj) ali limonove marmelade
- 10 majhnih španskih vetrcev
- malo sončničnega olja za model

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Odlično! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete.

Pečena paprika: trik, kako ohraniti njen okus tudi po sezoni
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom si lahko ta priljubljeni okus shranite.
Sestavine
- 300 g krhkih maslenih piškotov
- 2 bio limoni
- 400 g maskarponeja
- 4 dl sladke smetane
- 25 g sladkorja v prahu
- 100 g limonove kreme (glej recept spodaj) ali limonove marmelade
- 10 majhnih španskih vetrcev
- malo sončničnega olja za model
Postopek
Model za kilogramske štruce premažemo z oljem in ga obložimo s papirjem za peko. Na dno položimo plast piškotov. Nastrgamo lupino ene limone in sadež ožmemo. V skledi stepemo 50 g limonove kreme ali marmelade, limonovo lupino in sok, maskarpone, smetano in sladkor v kremo, ki je dovolj čvrsta, da obdrži obliko. Približno četrtino te kreme preložimo v skledo in jo postavimo v hladilnik; potrebovali jo bomo pozneje.
V model izmenoma polagamo plasti maskarponejeve kreme in piškotov, med plasti pa tu in tam dodamo po žlico preostale limonove kreme ali marmelade. Nekaj piškotov razlomimo in s koščki zapolnimo vrzeli. Na koncu naj bi imeli štiri plasti piškotov, zaključimo pa s plastjo kreme. Model ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga postavimo v hladilnik za vsaj 8, lahko pa tudi do 48 ur.
Tik preden postrežemo, model odkrijemo in sladico zvrnemo na podolgovat krožnik ali pladenj. Papir za peko odstranimo. Drugo limono narežemo na kolobarje. Štiri španske vetrce zdrobimo, jih vmešamo v prihranjeno kremo z maskarponejem in s tem premažemo sladico po vrhu. V premaz vtisnemo preostale španske vetrce in limonove rezine. Če nam kaj sladice ostane, jo pojemo najpozneje naslednji dan.
Limonova krema
V nepregorno skledo nastrgamo lupino 2 limon in iztisnemo sok, dodamo 100 g sladkorja in 50 g masla ter postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda. Občasno pomešamo, dokler se maslo ne stopi. Nato z majhno metlico ali vilicami vmešamo 2 razžvrkljani jajci. Vse skupaj na kuhalniku nežno mešamo kakih 10 minut, dokler se ne zgosti v kremo. Kuhano kremo pretlačimo skozi cedilo v čist lonček, da odstranimo koščke limonove lupine, nato jo nalijemo v steriliziran kozarček (dobimo približno 200 g kreme). V hladilniku se ohrani 2 tedna.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pirina solata s pečenim korenjem in sirom feta
Odlična in zdrava – če je kaj ostane, boste naslednji dan v službi imeli tudi odlično malico.
Hruškova torta z javorovim sirupom
Zelo odrasla torta z rahlo odišavljenim biskvitom in hruškami, karameliziranimi v javorovem sirupu, za povrh pa beljakova maslena krema