
Zmajeve rolice s pistacijami
Zmajeve rolice ste gotovo srečali na družbenih omrežjih. Pripravite jih še sami!
Zmajeve rolice s pistacijami
Zmajeve rolice ste gotovo srečali na družbenih omrežjih. Pripravite jih še sami!

Sestavine
- 300 g zamrznjenega kvašenega listnatega testa
- moka za delovno površino
premaz
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
nadev in obliv
- 250 g pistacijeve kreme (glej nasvet)
- sladka smetana za redčenje kreme (po potrebi)
okras
- pistacijeva pasta (po želji)
- pistacije

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
- 300 g zamrznjenega kvašenega listnatega testa
- moka za delovno površino
premaz
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
nadev in obliv
- 250 g pistacijeve kreme (glej nasvet)
- sladka smetana za redčenje kreme (po potrebi)
okras
- pistacijeva pasta (po želji)
- pistacije
Postopek
Testo odtajamo po navodilih na embalaži. Na rahlo pomokani delovni površini ga razvaljamo v pravokotnik velikosti 24 x 50 cm, nato ga nežno zvijemo. Narežemo 6 rolic širine 4 cm in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka ter pustimo, da vzhajajo, medtem ko se pečica segreva na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Vzhajane rolice pokrijemo s svežim listom papirja za peko in obtežimo z drugim pekačem, ki naj bo od dna prvega oddaljen približno 4 cm. (Pomagamo si lahko z majhnimi ognjevarnimi modelčki za narastke, visokimi 4 cm. Vsakega položimo v en kot spodnjega pekača, nanje pa postavimo zgornji pekač.) Rolice pečemo 20 minut, nato jih odkrijemo in pečemo še 5 minut ali toliko časa, da so zlato zapečene.
Medtem za nadev segrejemo pistacijevo kremo, da postane tekoča. Po potrebi ji dodamo malo sladke smetane, nato jo preložimo v vrečko za brizganje s špičastim nastavkom.
V še tople rolice z nabodalom naredimo luknjo, po kateri se bo razlila krema. Pazljivi smo, da nabodalo na drugi strani ne pogleda ven. V vsako rolico previdno nabrizgamo približno 20 g kreme. (Pomagamo si s tehtanjem rolic pred in po polnjenju.)
Pripravimo obliv. Če se je preostala pistacijeva krema strdila, jo spet segrejemo in po potrebi razredčimo s sladko smetano. Rolice previdno pomočimo v obliv in odložimo pokonci na krožnik (pri tem jih lahko naslonimo na velik nož), da se obliv strdi.
Na rolice po želji nabrizgamo pistacijevo pasto in okrasimo z grobo nasekljanimi pistacijami. (Če pistacijeve paste nimamo, lahko obliti del rolic povaljamo v nasekljanih pistacijah, preden obliv se strdi.) Rolice ponudimo takoj.
Pistacijeva krema
Pistacijevo kremo lahko pripravimo tudi sami. Preizkusite naš recept.
Nasvet
K pripravi zmajevih rolic so nas spodbudile dragon rolls, trendne sladice iz ene od ljubljanskih slaščičarn, ki so osvojile družbena omrežja ter srca domačih in tujih sladkosnedov. Pripravljene so po navdihu iz tujine, kjer jih poznajo pod imeni cromboloni, croissant bomboloni, New York rolls, supreme croissant, fusion croissant ...
Nasvet
Kvašeno listnato testo lahko pripravimo sami ali pa ga kupimo. Na voljo je zamrznjeno v dveh kosih po 300 g ali razvaljano v 400-gramskem pakiranju. Če kupimo tega, ga razvijemo na priloženem papirju za peko in ga nato nežno zvijemo nazaj brez papirja. Nato sledimo receptu. Če želimo pripraviti velike zmajeve role, potrebujemo 2 kosa testa. Krajšo stranico enega premažemo z malo vode in nanjo prilepimo drugega. Nato testo nežno zvijemo in nadaljujemo po postopku v receptu. Pripraviti pa moramo tudi več nadeva.
Čokoladne rolice
Namesto pistacijevih rolic lahko pripravimo tudi čokoladne. Za nadev in preliv nežno zavremo 1–1,25 dl sladke smetane in ji dodamo 150 g nasekljane čokolade. Mešamo, da se čokolada stopi, nato rolice napolnimo in oblijemo. Potresemo jih s sesekljanimi lešniki in postrežemo.