
Kitajska hrustljava svinjina
Kitajska hrustljava svinjina

Sestavine
- 1,3 kg svinjske potrebušine s kožo, brez kosti (tanjši del)
- 2 žlički kitajske mešanice 5 začimb
- 2 žlički morske soli
- riž in zelenjava za prilogo
omaka
- 4 žlice sojine omake
- 1 majhen kos svežega ingverja
- 1 žlica tajske sladke čilijeve omake
- 1 mlada čebulica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 1,3 kg svinjske potrebušine s kožo, brez kosti (tanjši del)
- 2 žlički kitajske mešanice 5 začimb
- 2 žlički morske soli
- riž in zelenjava za prilogo
omaka
- 4 žlice sojine omake
- 1 majhen kos svežega ingverja
- 1 žlica tajske sladke čilijeve omake
- 1 mlada čebulica
Postopek
Svinjino natremo s kitajsko začimbno mešanico in soljo in jo nepokrito postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri, še bolje pa čez noč.
Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo, svinjino pa postavimo na rešetko nad pekačem. Stran s kožo mora biti zgoraj. Pečemo jo 10 minut, nato temperaturo v pečici znižamo na 180 °C in pečemo še uro in pol. Preverimo, če je koža hrustljava, in če ni, temperaturo zvišamo na 220 °C in pečemo še pol ure. Meso preložimo na desko in ga pred postrežbo pustimo počivati vsaj 10 minut.
Ingver olupimo in naribamo, mlado čebulico nasekljamo. Vse sestavine za omako zmešamo z dvema žlicama vode. Svinjino narežemo na majhne koščke in jo postrežemo z omako, kuhanim rižem in na pari kuhano zelenjavo.