Kaj boste skuhali danes?
Lazanja z bolonjskim ragujem
Le kdo ne mara klasične lazanje?
Lazanja z bolonjskim ragujem
Le kdo ne mara klasične lazanje?
Sestavine
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikove polpe
- velika pest bazlikinih listov (po želji)
- 50 g sveže naribanega parmezana
- 1 krogla (125 g) mocarele
- 4 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 500 g svežih listov za lazanje
- poper
- sol
- 1 žlica bistrega medu
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 500 g mlete govedine
- 2 stroka česna
- 1 srednje velik korenček
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 2 rezini dimljene mesnate slanine
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikove polpe
- velika pest bazlikinih listov (po želji)
- 50 g sveže naribanega parmezana
- 1 krogla (125 g) mocarele
- 4 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 500 g svežih listov za lazanje
- poper
- sol
- 1 žlica bistrega medu
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 500 g mlete govedine
- 2 stroka česna
- 1 srednje velik korenček
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 2 rezini dimljene mesnate slanine
Postopek
V veliki kozici segrejemo olje. Slanino narežemo na majhne koščke, jo dodamo v kozico in pražimo nekaj minut, da se rahlo zlato rjavo obarva. Dodamo drobno sesekljano čebulo, drobno nasekljano zeleno in nariban korenček ter na srednjem ognju pražimo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se zelenjava zmehča.
Dodamo drobno sesekljan česen in pražimo še 1 minuto, nato priložimo mleto meso in ga pražimo približno 6 minut, da enakomerno povsod porjavi, medtem ga mešamo in s kuhalnico drobimo grudice.
Primešamo paradižnikovo mezgo, jo dobro vmešamo v meso in zelenjavo in pražimo še minuto. Dodamo paradižnikovo polpo in obe pločevinki do polovice napolnimo z vodo ter ju izplaknemo, vodo pa prilijemo v kozico. Dodamo med, solimo in popramo ter nežno kuhamo 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Sestavimo lazanjo. Na dno pekača razporedimo malo mesnega raguja. Nanj položimo plast listov za lazanjo, tako da se malo prekrivajo, nato nadaljujemo z naslednjo plastjo raguja in testenin ter ponovimo še dvakrat. Na vrhu mora biti plast testenin.
Crème fraîche ali kislo smetano v skledici razžvrkljamo z 2 žlicama vode, da jo malo razredčimo. Prelijemo jo po lazanji, obložimo z grobo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanom. Postavimo v pečico za 25 do 30 minut, da se zlato rjavo zapeče in zabrbota. Po želji posujemo s svežo baziliko in postrežemo.
Sveže testo za lazanjo
Liste za lazanjo zlahka pripravimo sami iz rezančnega testa. Zamesimo testo iz 400 g ostre moke in 4 jajc ter gnetemo toliko časa, da postane mehko in voljno. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, nato ga tanko razvaljamo, najbolje s strojčkom za testenine, lahko pa tudi z valjarjem. Razvaljano testo razrežemo na primerno velike pravokotnike za lazanjo. Ostanke testa pa lahko narežemo na rezance ali krpice in jih uporabimo za drugo jed.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen brancin z zelenjavo
Fino kosilo brez naprezanja: brancina na enem pekaču združimo s krompirjem, papriko in olivami.
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano