 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Kremna polenta in gobji ragu
Kremna polenta in gobji ragu
 
    Polenta, gobe, parmezan in mocarela se skladno družijo v tej vegetarijanski jedi, ki navduši tudi mesojedce.
Sestavine
- 700 g mešanih svežih gob
- majhna pest posušenih jurčkov
- 25 g masla
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 5 vejic timijana
- 1 majhen kozarec rdečega vina
- 1,25 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g mocarele
polenta
- 5 dl mleka
- 5 dl vode
- 1 lovorov list
- 3 vejice timijana
- 250 g instantne polente
- 50 g masla
- 75 g naribanega parmezana
 
        
            
            Sočni svinjski zrezki z jabolki, kot jih še niste poskusili
Sočni glazirani svinjski zrezki z jabolki so popolna jesenska jed. Odkrijte nasvete, kako pripraviti meso, da bo mehko, aromatično in popolno zapečeno.
 
        
            
            Strašno dobra ideja za noč čarovnic: sladki grobovi iz medenjakov
Noč čarovnic je morda res uvožen praznik, a kljub temu lahko na ta dan pripravimo nekaj (grozljivo) sladkega.
 
        
            
            Trikrat pečeno pecivo, ki se topi v ustih in vedno uspe
Trikrat pečeno pecivo je ena tistih domačih sladic, ki z vonjem spomnijo na otroštvo in kuhinjo naših babic.
Sestavine
- 700 g mešanih svežih gob
- majhna pest posušenih jurčkov
- 25 g masla
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 5 vejic timijana
- 1 majhen kozarec rdečega vina
- 1,25 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g mocarele
polenta
- 5 dl mleka
- 5 dl vode
- 1 lovorov list
- 3 vejice timijana
- 250 g instantne polente
- 50 g masla
- 75 g naribanega parmezana
Postopek
Posušene jurčke za 20 minut namočimo v 1,5 dl tople vode, nato jih odcedimo in ožmemo ter vodo prihranimo. Sveže gobe očistimo in narežemo. Šalotko in česen olupimo, šalotko drobno narežemo, česen stremo. S timijanovih vejic osmukamo listke. V večji ponvi segrejemo maslo, in ko začne cvrčati, dodamo šalotko ter jo pražimo nekaj minut, da se zmehča. Dodamo česen in timijanove listke. Pražimo minuto, nato povečamo temperaturo in dodamo namočene jurčke. Po minuti dodamo še preostale gobe in pražimo na zelo visoki temperaturi 5 minut, da se zmehčajo. Prilijemo rdeče vino in kuhamo eno minuto. Prilijemo jušno osnovo in prihranjeno vodo, v kateri smo namakali gobe, in kuhljamo še 15 minut, da se omaka zgosti.
Pripravimo še polento. Mleko zavremo skupaj s 5 dl vode, lovorovim listom in 3 vejicami timijana. Ugasnemo štedilnik in pustimo stati 20 minut, da se tekočina navzame arom, nato odstranimo zelišča in ponovno zavremo. Počasi in enakomerno vsujemo koruzni zdrob in neprestano mešamo. Kuhamo eno minuto, da se zgosti, nato vmešamo maslo in parmezan.
Vročo polento stresemo na pekač v obliki kupčka, v sredini katerega z žlico oblikujemo vdolbino (»krater«). Vdolbino napolnimo z gobjim ragujem. Obložimo ga z rezinami mocarele in postavimo pod vroč grelec v pečici, da se sir stopi, nato jed postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Temna telečja osnova
Božične hrustljave kroglice
Iščete sladico za prihajajoče praznične dni? Imamo jo! Prava paša za oči in veselje za želodčke!
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
                    
             
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        