
Kaj boste skuhali danes?
Gobova rižota
Rižota, ki vsebuje gobe na šest načinov.
Gobova rižota
Rižota, ki vsebuje gobe na šest načinov.

Sestavine
- 20 g posušenih jurčkov
- 1 1⁄2 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 150 g šampinjonov
- 3 stroki česna
- 300 g riža za rižoto
- 6 dl vrele vode
- 1,25 dl belega vina
- 2–5 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- nastrgana lupinica 1⁄2 majhne bio limone
- šopek peteršilja
- 1–2 žlici tartufate, odvisno od tega, kako močna je aroma
gobe, marinirane v kisu
- 0,75 dl jabolčnega kisa
- 0,75 dl vode
- 50 g sladkorja v prahu
- ščep soli
- 50 g mešanih gozdnih gob
gobe, marinirane v olju s tartufi
- 100 g mešanih gozdnih gob
- 1 žlica drobno narezanega drobnjaka in še malo, ko postrežemo
- 1 žlica tartufovega olja in še malo, ko postrežemo
- sol

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 20 g posušenih jurčkov
- 1 1⁄2 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stebli stebelne zelene
- 150 g šampinjonov
- 3 stroki česna
- 300 g riža za rižoto
- 6 dl vrele vode
- 1,25 dl belega vina
- 2–5 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- nastrgana lupinica 1⁄2 majhne bio limone
- šopek peteršilja
- 1–2 žlici tartufate, odvisno od tega, kako močna je aroma
gobe, marinirane v kisu
- 0,75 dl jabolčnega kisa
- 0,75 dl vode
- 50 g sladkorja v prahu
- ščep soli
- 50 g mešanih gozdnih gob
gobe, marinirane v olju s tartufi
- 100 g mešanih gozdnih gob
- 1 žlica drobno narezanega drobnjaka in še malo, ko postrežemo
- 1 žlica tartufovega olja in še malo, ko postrežemo
- sol
Postopek
Čebulo, zeleno in peteršilj drobno nasekljamo. Šampinjone narežemo na rezine. Česen stremo. Gozdne gobe natrgamo na koščke, velike za grižljaj.
Posušene jurčke stresemo v ognjevarno skledo in jih prelijemo z vrelo vodo, v kateri naj se nekaj časa namakajo. Nato pripravimo gobe, marinirane v kisu. V manjšo kozico damo kis, vodo, sladkor in sol. Segrejemo, da se sladkor raztopi, nato pa mešanico odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi. Gobe stresemo v ognjevarno posodo, jih prelijemo z marinado in postavimo na stran.
Pripravimo rižoto. V globlji ponvi pri zmerni temperaturi segrejemo žlico olja. Na njem 10 minut pražimo čebulo in zeleno, da se zmehčata, vendar ne porumenita. Dodamo šampinjone in malce zvišamo temperaturo. Pražimo še 8 do 10 minut oziroma toliko časa, da gobe spustijo tekočino in dobijo zlato rjavo barvo; medtem jih večkrat premešamo.
Posušene jurčke odcedimo nad vrčem in zadnjih nekaj žlic tekočine zavržemo (zaradi morebitnih usedlin). Praženi zelenjavi dodamo česen in riž ter dobro premešamo, da je ves riž obdan z oljem. Pražimo 1 do 2 minuti oziroma toliko časa, da česen zadiši. Prilijemo vino in pustimo, da tekočina kakšno minuto vre, nato pa dodamo jušno osnovo iz jurčkov. Prilivamo jo postopoma in ves čas mešamo; preden dodamo novo porcijo, vsakič počakamo, da riž povsem vpije tekočino. Ko smo porabili vso gobjo jušno osnovo, nadaljujemo postopek z zelenjavno jušno osnovo. Po približno 15 do 20 minutah pokusimo, ali je riž že mehak. Če je treba, dodamo kanček jušne osnove ali vode in kuhamo še nekaj minut. Ko je riž kuhan, vanj vmešamo namočene jurčke, limonovo lupinico, peteršilj in tartufato. Nato rižoto pokrijemo, jo odstavimo z ognja in pustimo počivati 5 minut.
Pripravimo gobe, marinirane v tartufovem olju. V ponvi pri visoki temperaturi segrejemo preostalo olje in na njem pražimo gobe toliko časa, da dobijo svetlo zlato barvo in se nekoliko zmehčajo. Tedaj jih solimo, nato pa odstavimo z ognja ter jim primešamo drobnjak in tartufovo olje.
Gobe s tartufi nežno vmešamo v rižoto. Gobe v kisu odcedimo in jih z žlico razporedimo po rižoti. Pokapamo jo še z nekaj tartufovega olja, potresemo z malce drobnjaka in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna torta z orehi in sirovo kremo
Jabolčna torta je idealna za popoldansko čajanko, s svečkami pa tudi za rojstni dan
Piščančji ražnjiči po špansko
Prigrizek v stilu španskih tapasov je najboljši s česnovo majonezno omako.