Kaj boste skuhali danes?
Jabolčne kocke z datlji
Jabolčne kocke z datlji
Sestavine
- 140 g jabolk
- 140 g datljev brez koščic
- 280 g svetlega rjavega sladkorja
- 220 g masla
- 170 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 100 g ovsenih kosmičev
- maščoba za pekač
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 140 g jabolk
- 140 g datljev brez koščic
- 280 g svetlega rjavega sladkorja
- 220 g masla
- 170 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 100 g ovsenih kosmičev
- maščoba za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Kvadraten pekač s stranicami 18 cm premažemo z maščobo in ga obložimo s papirjem za peko.
Datlje nasekljamo. Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in nasekljamo. Damo jih v kozico skupaj z 2 žlicama vode, zavremo, nato pa temperaturo zmanjšamo in na nizkem ognju kuhljamo 5 minut, da se jabolka zmehčajo. Dodamo datlje, 50 g sladkorja in kuhljamo še 5 minut. Odstavimo z ognja in z vilicami zmečkamo jabolka, da dobimo gladko jabolčno maso, dobro zmešano z datlji. Prihranimo.
V ponvi nežno stopimo maslo. V skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, kosmiče in preostali sladkor. Prelijemo z maslom in premešamo, da se kosmiči prepojijo z maslom.
Polovico kosmičeve mase razporedimo po pekaču tako, da jo s hrbtno stranjo žlice malo potlačimo. Enakomerno jo pokrijemo z jabolčno mešanico in nanjo nadevamo še preostalo kosmičevo maso, ki jo tudi potlačimo. Pečemo 30 do 35 minut, da vse skupaj postane zlato rjave barve in se utrdi. Sladico ohladimo v pekaču, nato pa narežemo na kocke.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Salsa iz indijskih oreškov in koriandra
Salsa iz indijskih oreškov bo odlično popestrila korenčkovo juho, uporabite pa jo lahko tudi kot pomako
Marinirani losos po skandinavsko
Marinirani losos je čudovita predjed za novoletna druženja. Pripravimo jo lahko vnaprej!
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.