Kaj boste skuhali danes?
Koruzna juha s čilijem
Juha s pridihom Mehike.
Koruzna juha s čilijem
Juha s pridihom Mehike.
Sestavine
- 25 g masla
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 drobno sesekljani čebuli
- ½ rdeče čili paprike
- 800 g zamrznjene sladke koruze
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici limonovega soka
- 5 žlic sesekljanega peteršilja
- sol
- kisla smetana, ko postrežemo
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 25 g masla
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 drobno sesekljani čebuli
- ½ rdeče čili paprike
- 800 g zamrznjene sladke koruze
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici limonovega soka
- 5 žlic sesekljanega peteršilja
- sol
- kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
V veliki kozici na segretem olju in maslu pražimo čebulo približno 10 minut, da zarumeni; občasno premešamo. Medtem čili očistimo semen in ga drobno sesekljamo. Ko je čebula že rumena, dodamo čili in ob občasnem mešanju pražimo še 5 minut. Nato dodamo koruzo in zelenjavno osnovo. Solimo in zavremo ter kuhamo 10 minut, da se koruza skuha, vendar je še hrustljava.
Dve tretjini juhe preložimo v drugo posodo in jo s paličnim mešalnikom zmešamo v grob pire (ali to naredimo v kuhinjskem strojčku). Preložimo jo nazaj v kozico ter vmešamo limonov sok in peteršilj. Še malo začinimo, če je treba. Koruzno juho s čilijem postrežemo z žličko kisle smetane.
Nasvet
Juho lahko skuhamo tudi iz vložene koruze, le čas kuhanja nekoliko skrajšamo. Ko je na voljo sveža koruza pa juho skuhamo s svežo, še boljša bo.