© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Čilijev gaspačo

Čilijev gaspačo

Čas priprave 25 min + 2 uri za hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 kg zrelega paradižnika
  • 1 velika rdeča paprika
  • 1⁄2 kumare
  • 4 mlade čebulice
  • 1 manjši strok česna
  • 40 g blanširanih mandljev
  • sok 3 limet
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički paste čilijev chipotle
  • 1 velik zrel avokado
  • 1 majhen rdeč čili
  • nekaj vejic koriandra
krvavica s kislo repo

Tako krvavice ne bodo počile

Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Sestavine

  • 1 kg zrelega paradižnika
  • 1 velika rdeča paprika
  • 1⁄2 kumare
  • 4 mlade čebulice
  • 1 manjši strok česna
  • 40 g blanširanih mandljev
  • sok 3 limet
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički paste čilijev chipotle
  • 1 velik zrel avokado
  • 1 majhen rdeč čili
  • nekaj vejic koriandra

Postopek

1

Paradižnik grobo narežemo, papriko očistimo semen in jo prav tako grobo narežemo, kumaro narežemo na rezine, mlado čebulico pa na tanke kolobarčke. Česen naribamo, mandlje grobo nasekljamo. Avokadu odstranimo koščico, ga olupimo in narežemo na kocke. Čiliju odstranimo semena in ga drobno nasekljamo. Drobno nasekljamo tudi koriander.

2

Paradižnik, papriko, kumaro, 2 mladi čebulici, česen, polovico mandljev, polovico limetinega soka, oljčno olje in pasto čilijev chipotle damo v multipraktik ali blender. Zmeljemo, da je mešanica skoraj gladka. Juho prelijemo v vrč in jo za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik.

3

Preden gaspačo postrežemo, zmešamo preostalo mlado čebulico, avokado, čili, koriander in preostali limetin sok. Juho razdelimo v skodele, jo obložimo z avokadovo salso in posujemo s prihranjenimi mandlji.

Vražja čilijeva druščina

Čili chipotle je dimljen čili jalapeño. Je srednje pekoč in je eden od najbolj tipičnih v mehiški kulinariki. 

Čili ancho je sušen čili poblano. Izvira iz mehiške zvezne države Puebla in spada med manj pekoče čilije.

Čili de arbol je med 5 in 7,5 cm dolg živo rdeč čili. Med temi sortami je najbolj vražji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.