Kaj boste skuhali danes?
Čilijev gaspačo
Čilijev gaspačo
Sestavine
- 1 kg zrelega paradižnika
- 1 velika rdeča paprika
- 1⁄2 kumare
- 4 mlade čebulice
- 1 manjši strok česna
- 40 g blanširanih mandljev
- sok 3 limet
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički paste čilijev chipotle
- 1 velik zrel avokado
- 1 majhen rdeč čili
- nekaj vejic koriandra
Bi si danes privoščili nekaj pristnega?
Nimate ideje za kosilo ali obisk gostov? Ali s čim postreči z žara, ko so klasične piknik jedi že malce dolgočasne?
Recept za medene hruške z oreščki
Tako zelo preprosta sladica, pa tako zelo okusna. V jesenskih dneh se nam bo še kako prilegla. Količine v receptu prilagodite številu jedcev.
Kam z ostanki račke, zelja in mlincev? 5 receptov za po martinovanju
Prvi martinov vikend je za nami, v hladilniku pa čakajo lično zapakirani ostanki martinove pojedine. Vdahnite jim novo življenje z našimi predlogi.
Sestavine
- 1 kg zrelega paradižnika
- 1 velika rdeča paprika
- 1⁄2 kumare
- 4 mlade čebulice
- 1 manjši strok česna
- 40 g blanširanih mandljev
- sok 3 limet
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlički paste čilijev chipotle
- 1 velik zrel avokado
- 1 majhen rdeč čili
- nekaj vejic koriandra
Postopek
Paradižnik grobo narežemo, papriko očistimo semen in jo prav tako grobo narežemo, kumaro narežemo na rezine, mlado čebulico pa na tanke kolobarčke. Česen naribamo, mandlje grobo nasekljamo. Avokadu odstranimo koščico, ga olupimo in narežemo na kocke. Čiliju odstranimo semena in ga drobno nasekljamo. Drobno nasekljamo tudi koriander.
Paradižnik, papriko, kumaro, 2 mladi čebulici, česen, polovico mandljev, polovico limetinega soka, oljčno olje in pasto čilijev chipotle damo v multipraktik ali blender. Zmeljemo, da je mešanica skoraj gladka. Juho prelijemo v vrč in jo za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik.
Preden gaspačo postrežemo, zmešamo preostalo mlado čebulico, avokado, čili, koriander in preostali limetin sok. Juho razdelimo v skodele, jo obložimo z avokadovo salso in posujemo s prihranjenimi mandlji.
Vražja čilijeva druščina
Čili chipotle je dimljen čili jalapeño. Je srednje pekoč in je eden od najbolj tipičnih v mehiški kulinariki.
Čili ancho je sušen čili poblano. Izvira iz mehiške zvezne države Puebla in spada med manj pekoče čilije.
Čili de arbol je med 5 in 7,5 cm dolg živo rdeč čili. Med temi sortami je najbolj vražji.