
Sestavine
- 1,2 kg mokastega krompirja
- 2 žlici navadnega jogurta
- 1 jajce
- 1 žlica jedilnega škroba
- sol, poper
- muškatni orešek
- 6 žlic olja

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1,2 kg mokastega krompirja
- 2 žlici navadnega jogurta
- 1 jajce
- 1 žlica jedilnega škroba
- sol, poper
- muškatni orešek
- 6 žlic olja
Postopek
Krompir olupimo in s strgalom nastrgamo v cedilo, ki ga postavimo na skledo. Nariban krompir dobro ožmemo, tekočino prestrežemo. Kmalu se škrob usede na dno sklede. Tekočino previdno odlijemo in škrob primešamo nazaj med krompir.
Krompirju dodamo 2 žlici navadnega jogurta, 1 jajce, približno 1 žlico jedilnega škroba, sol, poper in ščep sveže nastrganega muškatnega oreška ter dobro premešamo.
Za prvo porcijo pogačic v veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, v ponev naložimo 2 ali 3 kupčke krompirjeve mase, jih z lopatico sploščimo in na spodnji strani pečemo 2 do 3 minute, da se zlato rjavo obarvajo. Nato pogačice obrnemo in jih pečemo še 2 do 3 minute. Pečene pogačice poberemo iz ponve. Iz preostale zmesi potem vsakič na 2 žlicah olja spečemo še več pogačic. Najbolj teknejo sveže pečene, brž ko jih poberemo iz ponve.Za prvo porcijo pogačic v veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, v ponev naložimo 2 ali 3 kupčke krompirjeve mase, jih z lopatico sploščimo in na spodnji strani pečemo 2 do 3 minute, da se zlato rjavo obarvajo. Nato pogačice obrnemo in jih pečemo še 2 do 3 minute. Pečene pogačice poberemo iz ponve. Iz preostale zmesi potem vsakič na 2 žlicah olja spečemo še več pogačic. Najbolj teknejo sveže pečene, brž ko jih poberemo iz ponve.
Nasvet
Ko že pečemo krompirjeve pogačice, jih lahko naredimo nekaj več: pogačice pripravimo, kot je opisano, vendar jih ne popečemo do konca, temveč največ 2 minuti na vsaki strani. Nato jih poberemo iz ponve, počakamo, da se ohladijo, in jih v vrečicah za zamrzovanje zamrznemo za zalogo. Ko se odtalijo, jih preprosto spečemo do konca – in teknile bodo kot sveže pripravljene!
Pogačice malo drugače!
Da ne bo preveč enolično, se lahko poigramo! Na primer korenje, bučo ali gomoljno zeleno nastrgamo in pripravimo, kot je opisano pri prototipu, ali pa zmešamo pol krompirja in pol izbrane zelenjave, kot nam je všeč. Najprimernejše so čvrste vrste zelenjave.