
Kolerabni njoki z žajbljem
Njoki iz kolerabe za slastno brezmesno kosilo
Kolerabni njoki z žajbljem
Njoki iz kolerabe za slastno brezmesno kosilo

Sestavine
- 400 g krompirja mokaste sorte
- 600 g rumene kolerabe
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 100 g moke in še malo za delovno površino
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g masla
- majhen šopek žajblja
ko postrežemo
- sveže zmlet črni poper
- nariban parmezan

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 400 g krompirja mokaste sorte
- 600 g rumene kolerabe
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 100 g moke in še malo za delovno površino
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g masla
- majhen šopek žajblja
ko postrežemo
- sveže zmlet črni poper
- nariban parmezan
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Krompir in kolerabo olupimo, narežemo na enako velike kose, pokapamo z 2 žlicama olja, solimo in pečemo 50 minut oziroma toliko časa, da se popolnoma zmehčata. Pustimo, da se malo ohladita, nato ju grobo zmeljemo v multipraktiku. Dodamo čili, moko, parmezan in malo soli ter meljemo še toliko, da nastane lepljivo testo.
Zavremo velik lonec osoljene vode, v kateri bomo skuhali njoke. Pomokamo si roke in testo razdelimo na tri dele. Na pomokani delovni površini vsakega povaljamo v svaljek premera približno 1 cm. S hrbtno stranjo noža svaljke narežemo na 2,5 cm dolge koščke – tako bodo na koncih malce zašiljeni. (Zdaj lahko njoke shranimo v hladilnik, kjer počakajo do 4 ure.)
Njoke skuhamo v več porcijah; kuhamo jih 30 sekund ali dokler ne priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz vode.
V ponvi na srednji temperaturi segrejemo preostalo olje. Na njem v več porcijah popečemo njoke – po 2 minuti na vsaki strani, da se lepo rjavo obarvajo, nato jih shranimo na toplem.
V ponvi razpustimo maslo in na njem hrustljavo pocvremo žajbljeve liste. Njoke razdelimo na krožnike, zabelimo z žajbljevim maslom, čez nameljemo poper in posujemo s parmezanom.