
Kaj boste skuhali danes?
Kolerabni njoki z žajbljem
Njoki iz kolerabe za slastno brezmesno kosilo
Kolerabni njoki z žajbljem
Njoki iz kolerabe za slastno brezmesno kosilo

Sestavine
- 400 g krompirja mokaste sorte
- 600 g rumene kolerabe
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 100 g moke in še malo za delovno površino
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g masla
- majhen šopek žajblja
ko postrežemo
- sveže zmlet črni poper
- nariban parmezan

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 400 g krompirja mokaste sorte
- 600 g rumene kolerabe
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 100 g moke in še malo za delovno površino
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g masla
- majhen šopek žajblja
ko postrežemo
- sveže zmlet črni poper
- nariban parmezan
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Krompir in kolerabo olupimo, narežemo na enako velike kose, pokapamo z 2 žlicama olja, solimo in pečemo 50 minut oziroma toliko časa, da se popolnoma zmehčata. Pustimo, da se malo ohladita, nato ju grobo zmeljemo v multipraktiku. Dodamo čili, moko, parmezan in malo soli ter meljemo še toliko, da nastane lepljivo testo.
Zavremo velik lonec osoljene vode, v kateri bomo skuhali njoke. Pomokamo si roke in testo razdelimo na tri dele. Na pomokani delovni površini vsakega povaljamo v svaljek premera približno 1 cm. S hrbtno stranjo noža svaljke narežemo na 2,5 cm dolge koščke – tako bodo na koncih malce zašiljeni. (Zdaj lahko njoke shranimo v hladilnik, kjer počakajo do 4 ure.)
Njoke skuhamo v več porcijah; kuhamo jih 30 sekund ali dokler ne priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz vode.
V ponvi na srednji temperaturi segrejemo preostalo olje. Na njem v več porcijah popečemo njoke – po 2 minuti na vsaki strani, da se lepo rjavo obarvajo, nato jih shranimo na toplem.
V ponvi razpustimo maslo in na njem hrustljavo pocvremo žajbljeve liste. Njoke razdelimo na krožnike, zabelimo z žajbljevim maslom, čez nameljemo poper in posujemo s parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Telečji oreški s šparglji in žafranovo omako
Zrezki s hrustljavo lešnikovo skorjo.