Kaj boste skuhali danes?
Kolerabni njoki z žajbljem
Njoki iz kolerabe za slastno brezmesno kosilo
Kolerabni njoki z žajbljem
Njoki iz kolerabe za slastno brezmesno kosilo
Sestavine
- 400 g krompirja mokaste sorte
- 600 g rumene kolerabe
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 100 g moke in še malo za delovno površino
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g masla
- majhen šopek žajblja
ko postrežemo
- sveže zmlet črni poper
- nariban parmezan
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 400 g krompirja mokaste sorte
- 600 g rumene kolerabe
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
- 100 g moke in še malo za delovno površino
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g masla
- majhen šopek žajblja
ko postrežemo
- sveže zmlet črni poper
- nariban parmezan
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Krompir in kolerabo olupimo, narežemo na enako velike kose, pokapamo z 2 žlicama olja, solimo in pečemo 50 minut oziroma toliko časa, da se popolnoma zmehčata. Pustimo, da se malo ohladita, nato ju grobo zmeljemo v multipraktiku. Dodamo čili, moko, parmezan in malo soli ter meljemo še toliko, da nastane lepljivo testo.
Zavremo velik lonec osoljene vode, v kateri bomo skuhali njoke. Pomokamo si roke in testo razdelimo na tri dele. Na pomokani delovni površini vsakega povaljamo v svaljek premera približno 1 cm. S hrbtno stranjo noža svaljke narežemo na 2,5 cm dolge koščke – tako bodo na koncih malce zašiljeni. (Zdaj lahko njoke shranimo v hladilnik, kjer počakajo do 4 ure.)
Njoke skuhamo v več porcijah; kuhamo jih 30 sekund ali dokler ne priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz vode.
V ponvi na srednji temperaturi segrejemo preostalo olje. Na njem v več porcijah popečemo njoke – po 2 minuti na vsaki strani, da se lepo rjavo obarvajo, nato jih shranimo na toplem.
V ponvi razpustimo maslo in na njem hrustljavo pocvremo žajbljeve liste. Njoke razdelimo na krožnike, zabelimo z žajbljevim maslom, čez nameljemo poper in posujemo s parmezanom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hrustljava bulgurjeva solata
Rižota s kostanjem in gorgonzolo
Čudovito kremasta rižota s kostanjem in gorgonzolo bo postala stalnica jesenskih jedilnikov