© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici

Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici

Čas priprave 45 min + namakanje priželjca
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Rücken und Bries vom Milchkalb auf Zimtstange

Sestavine

  • 400 g telečjega priželjca (skrbno očiščenega)
  • 4 telečji zrezki po 120 g
  • sol
  • poper
  • moka
  • olje in maslo za peko
  • 4 cimetove skorjice
  • mleti cimet
  • 2,5 dl rjave telečje omake
  • hladno maslo za omako
  • krompir, korenček, cvetki cvetače in brokolija za prilogo
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 400 g telečjega priželjca (skrbno očiščenega)
  • 4 telečji zrezki po 120 g
  • sol
  • poper
  • moka
  • olje in maslo za peko
  • 4 cimetove skorjice
  • mleti cimet
  • 2,5 dl rjave telečje omake
  • hladno maslo za omako
  • krompir, korenček, cvetki cvetače in brokolija za prilogo

Postopek

1

Priželjc namakamo 6 do 8 ur v hladni vodi. Nato ga pristavimo v sveži vodi in počasi segrejemo na 85 °C. Pri tej temperaturi dobi priželjc lepo belo barvo. Vzamemo ga iz vode, razrežemo na štiri kose ter solimo, popramo in pomokamo.

2

Telečje zrezke prav tako začinimo in pomokamo. Obe vrsti zrezkov popečemo v mešanici olja in masla. Na vsako cimetovo skorjico nataknemo po eno rezino priželjca in en telečji zrezek. Pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 12 minut. Vmes večkrat prelijemo s sokom od pečenja.

3

Meso vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. Sok od pečenja potresemo s ščepcem cimeta in dolijemo telečjo omako. Omako nekoliko povremo, pretlačimo, izboljšamo z maslom in po okusu začinimo.

4

Rezine priželjca in telečje zrezke serviramo s pripravljeno omako na tople krožnike. Kot prilogo ponudimo na sopari kuhano zelenjavo.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.