Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 5 beljakov
- 60 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 180 g kokosove moke
krema
- 350 g borovnic
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 dl sladke smetane
- 150 g maskarponeja
- 5 listov želatine
preliv
- 100 g borovnic
- 5 g želatine agar agar
- 60 g kristalnega sladkorja
- 2,5 dl vode
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
testo
- 5 beljakov
- 60 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 180 g kokosove moke
krema
- 350 g borovnic
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 dl sladke smetane
- 150 g maskarponeja
- 5 listov želatine
preliv
- 100 g borovnic
- 5 g želatine agar agar
- 60 g kristalnega sladkorja
- 2,5 dl vode
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. Beljake rahlo stepemo, toliko, da še ne naredimo snega, dodamo kristalni in vaniljev sladkor ter kokosovo moko. Premešamo in nalijemo v model za torto, obložen s papirjem za peko, postavimo ga v pečico in pečemo 18 minut.
Medtem pripravimo kremo. Borovnicam (350 g) dodamo sladkor v prahu in jih zmiksamo. Sladko smetano stepemo, dodamo zmiksane borovnice in maskarpone. Želatino namočimo v mrzlo vodo, jo ožmemo in raztopimo v ponvi. Raztopljeno želatino na rahlo vmešamo v kremo. Pripravljeno kremo razmažemo po ohlajenem kokosovem testu.
Pripravimo še borovničevo preliv. V 250 ml vode vmešamo 60 g sladkorja, mešanico segrejemo do vretja in kuhamo še približno 10 minut, da se sladkor raztopi. V toplo sladko vodo vmešamo agar agar in zavremo. Vre naj 2 minuti. Med ohlajanjem vmešamo borovnice in z mlačno zmesjo prelijemo torto.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremna juha iz topinamburja s pečenimi jurčki
Cantuccini s pistacijami in višnjami
Cantuccini, tudi cantucci, so italijanski piškoti, tradicionalno pripravljeni iz mandljev. Podobni so pecivu, ki ga pri nas poznamo pod imenom domači prijatelj.
Sadno usnje
Nenavadno ime, a zelo zdrav sadni prigrizek oziroma posladek, ki je kot nalašč za otroke. Nekateri jim rečejo tudi sadne rolice.
Marmeladni vogalčki
Samo listnato testo in nekaj dodatkov - 1, 2, 3 po sladkem zadiši.