Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
podlaga
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,25 dl olja
- 1,25 dl vode
- 3 žlice ruma
- 160 g moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 40 g kokosove moke
krema
- 1 liter ananasovega soka
- 2 zavitka praška za vaniljev puding
- 3 žlice sladkorja (po želji)
- 2 žlici kokosove moke
- 5 listov želatine
- 2 žlici kokosovega likerja ali ruma
- 4 dl sladke smetane
- rezine ananasa iz pločevinke
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
podlaga
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,25 dl olja
- 1,25 dl vode
- 3 žlice ruma
- 160 g moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 40 g kokosove moke
krema
- 1 liter ananasovega soka
- 2 zavitka praška za vaniljev puding
- 3 žlice sladkorja (po želji)
- 2 žlici kokosove moke
- 5 listov želatine
- 2 žlici kokosovega likerja ali ruma
- 4 dl sladke smetane
- rezine ananasa iz pločevinke
Postopek
Beljake petih jajc ločimo od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake zmešamo s kristalnim in vaniljinim sladkorjem ter dodamo olje, vodo in rum. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo s kokosovo moko previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Nazadnje vmešamo še sneg. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno pol ure.
Medtem pripravimo kremo. Prašek za vaniljev puding zmešamo s sladkorjem in malo soka. Zamešamo ga v vroč ananasov sok in zavremo. Namočeno in ožeto želatino vmešamo v nekoliko ohlajeno pudingovo zmes. Dodamo še kokosovo moko in liker (ali rum) in mešamo toliko časa, da se krema ohladi. Ohlajeno kremo razporedimo po biskvitni podlagi in kolač postavimo na hladno.
Sladko smetano čvrsto stepemo. Kolač vzamemo iz hladilnika, obložimo z rezinami ananasa in premažemo s smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zelena kremna juha z opečenimi kruhki s pršutom
Imenitna kombinacija špargljev, graha in vodne kreše v juhi, ki je odlična za predjed ali lahko kosilo.
Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami
Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo