
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!

Sestavine
- 1,5 kg svinjine od plečeta, zvite in povezane z vrvico
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička kuminovih semen
- 1 rdeč čili
- 400 g sesekljanega paradižnika
- 1 rdeča paprika
- 1,2 kg krompirja
- 1 glava ohrovta
- sol
- kisla smetana, ko postrežemo

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.

Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko
Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"
Sestavine
- 1,5 kg svinjine od plečeta, zvite in povezane z vrvico
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 čebuli
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička kuminovih semen
- 1 rdeč čili
- 400 g sesekljanega paradižnika
- 1 rdeča paprika
- 1,2 kg krompirja
- 1 glava ohrovta
- sol
- kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Čili drobno sesekljamo, rdeči papriki odstranimo semena in jo narežemo na večje kose. Pečico segrejemo na 160 °C. Svinjino nasolimo. V globokem pekaču s pokrovom segrejemo žlico olja in na njem z vseh strani popečemo svinjino (približno 10 minut). Odstranimo odvečno maščobo in v pekač dodamo čebulo. Pražimo jo 5 minut, da se zmehča, nato dodamo mleto papriko, kumino in čili. Dobro premešamo, pretresemo, dodamo sesekljan paradižnik, narezano papriko in vlijemo 4 dl vode. Pekač pokrijemo in postavimo za 3 ure v pečico. Po treh urah pečenko odkrijemo in jo pečemo še pol ure.
Krompir olupimo, narežemo na četrtine in v vreli slani vodi kuhamo 15 minut. Odcedimo ga in dodamo v pekač k mesu. Pečemo še 5 minut. Če je omaka preveč vodena, meso odstranimo in omako pokuhamo, da se zgosti. Solimo jo po okusu.
Ohrovtovo glavo očistimo, razrežemo na četrtine in odstranimo stržen. Liste narežemo na rezance. V veliki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in dodamo ohrovt. Eno minuto ga pražimo, nato dodamo 3 žlice vode, malo solimo, pokrijemo in kuhamo 10 minut, da se zmehča.
Meso narežemo na rezine in ga postrežemo z omako, krompirjem in dušenim ohrovtom. Na vsak krožnik dodamo še žlico kisle smetane.
Nasvet
Pečenke je verjetno več kot za štiri osebe, vendar tudi pozneje tekne kot odličen hladen prigrizek.