© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jagodna cvetna torta

Okrašena z užitnimi cvetovi jegliča, vrtnic ali z listi begonije bo vsaj tako lepa kot bo okusna!

Jagodna cvetna torta

Okrašena z užitnimi cvetovi jegliča, vrtnic ali z listi begonije bo vsaj tako lepa kot bo okusna!

Čas priprave 2 h 30 min + 2 uri čakanja
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 24–26 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jagodna cvetna torta

Sestavine

biskvitna podlaga

  • (s premerom 26 cm)
  • 6 jajc
  • 180 g kristalnega sladkorja
  • ščepec soli
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • (s premerom 16 cm)
  • 4 jajca
  • ½ zavitka vaniljevega sladkorja
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • 100 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška

krema

  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 350 g polnomastne skute
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice limonovega soka
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 zavitek utrjevalca za stepeno smetano
  • 5 zmečkanih jagod (kaša)
  • 2 tortna modla (26 in 16 cm)
  • maslo za premaz modlov

nadev

  • 7,5 dl sladke smetane
  • 3 zavitki utrjevalca za stepeno smetano
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 500 g jagod
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

biskvitna podlaga

  • (s premerom 26 cm)
  • 6 jajc
  • 180 g kristalnega sladkorja
  • ščepec soli
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • (s premerom 16 cm)
  • 4 jajca
  • ½ zavitka vaniljevega sladkorja
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • 100 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška

krema

  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 350 g polnomastne skute
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice limonovega soka
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 zavitek utrjevalca za stepeno smetano
  • 5 zmečkanih jagod (kaša)
  • 2 tortna modla (26 in 16 cm)
  • maslo za premaz modlov

nadev

  • 7,5 dl sladke smetane
  • 3 zavitki utrjevalca za stepeno smetano
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 500 g jagod

Postopek

1

Za večjo biskvitno podlago ločimo rumenjake šestih jajc od beljakov. Rumenjake penasto stepemo z vaniljevim sladkorjem in tremi četrtinami kristalnega sladkorja, da dobimo svetlo kremno zmes. Beljake stepemo s soljo v čvrst sneg; postopoma vmešamo vanj preostali kristalni sladkor. Sneg dodamo h kremni zmesi, na oboje presejemo moko s pecilnim praškom in vse sestavine rahlo zmešamo. Biskvitno testo vlijemo in postrgamo v pomaščen večji tortni model premera 26 cm v pomaščen večji tortni model premera 26 cm in pečemo v prej ogreti pečici pri 170 °C približno pol ure.

2

Maso za manjšo biskvitno podlago pripravimo na enak način. Damo jo v namaščen tortni model s premerom 16 cm in pečemo v prej ogreti pečici pri 170 °C približno 25 do 30 minut.

3

Medtem pripravimo nadev. Sladki smetani dodamo utrjevalec in vaniljev sladkor ter jo čvrsto stepemo, nato pa vmešamo še na koščke narezane jagode.

4

Obe dobro ohlajeni tortni podlagi dvakrat prečno prerežemo, namažemo s pripravljenim nadevom in oblate ponovno sestavimo.

5

Zdaj pripravimo še kremo. Skuto zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu, vaniljevim sladkorjem in limonovim sokom v kremno zmes. Sladko smetano, ki smo ji dodali utrjevalec, čvrsto stepemo in vmešamo v skutno maso. Nazadnje dodamo še jagodno kašo in rahlo premešamo.

6

Obe torti vsenaokrog namažemo s kremo in manjšo torto položimo na večjo. Z lopatico ali večjim nožem oblikujemo v kremo dekorativne valove. Torto postavimo za dve uri na hladno, nato jo okrasimo s poljubnimi užitnimi cvetovi (na primer jegliča, vrtnic), listi begonije ali pa kar s sladkornimi okraski v obliki cvetov.

Priljubljeni recepti

Kruhki bagel

Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.

1 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.