Kaj boste skuhali danes?
Krompirjeva omleta s paradižnikom
Slastna krompirjeva omleta, ki je lahko kosilo ali malica.
Krompirjeva omleta s paradižnikom
Slastna krompirjeva omleta, ki je lahko kosilo ali malica.
Dvanajstletna Tea in njen štiriletni bratec Matic svoji mami za materinski dan vsako leto nabereta zvončke. Letos jo bosta poleg zvončkov razveselila še s svojimi kuharskimi spretnostmi. V kuhinji Andreja Goljata sta zato že imela generalko: naučila sta se pripraviti krompirjevo omleto.
Sestavine
- 1 manjša čebula
- 200 g krompirja
- 4 rezine prekajene slanine
- 8 jajc
- 1 žlica gorčice
- 80 g naribanega sira
- 2 paradižnika
- 2 žlici olja
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 1 manjša čebula
- 200 g krompirja
- 4 rezine prekajene slanine
- 8 jajc
- 1 žlica gorčice
- 80 g naribanega sira
- 2 paradižnika
- 2 žlici olja
- sol
- poper
Postopek
Krompir olupi, nareži na ploščice in ga 10 minut kuhaj v vreli vodi. Medtem na majhne kocke nareži čebulo in s škarjami razreži slanino na manjše trakove. Segrej večjo ponev in v njej popraži slanino in čebulo, da ta postane rumena.
V posodo ubij jajca, dodaj gorčico, malo soli in popra ter premešaj z metlico. K jajčni mešanici dodaj še popečeno slanino s čebulo, odcejen kuhan krompir in polovico sira. Vse sestavine nežno premešaj.
V ponvi segrej olje in vanjo zlij jajčno mešanico. Omleto peci na nizkem ognju 6 minut ali tako dolgo, da jajce ob straneh zakrkne. Medtem nareži paradižnik in vključi pečico na žar ali na 240 °C.
Ko se omleta s spodnje strani zapeče, jo posuj z narezanim paradižnikom in sirom ter ponev prenesi v pečico za 4 minute, da se speče še z zgornje strani in se sir stopi. Omleto prenesi na krožnik in jo mamici ponudi s kruhom in kozarcem soka.
Priljubljeni recepti
Ješprenjka ali skuha
Ob svetovnem dnevu diabetesa (14. november) bomo pripravili to klasično dobroto na žlico, ki je več kot primerna tudi za sladkorne bolnike
Spomladanska piščančja pečenka
Pomarančna smetanova sladica z viskijem
Ravno prav sladka sladica za božično večerjo.