
Kaj boste skuhali danes?
Kokošji žgvacet
Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.
Kokošji žgvacet
Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.

Sestavine
- 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
- 2 srednje veliki čebuli
- 5 žlic olja
- 3 stroki česna
- 1 zravnana žlica moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
- pol šopka svežega peteršilja
- sol
- poper

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.
Sestavine
- 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
- 2 srednje veliki čebuli
- 5 žlic olja
- 3 stroki česna
- 1 zravnana žlica moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
- pol šopka svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Kokoš razrežemo na srednje velike kose in jih na hitro popražimo na olju. Nato dodamo čebulo (malo jo tudi solimo, da se lažje razpusti). Meso in čebulo pražimo skupajpribližno 25 minut. Vedno kadar se začne prejemati za dno posode, dolijemo malo vode, premešamo in nadaljujemo s praženjem.
Malo pred koncem dodamo nasekljan česen, premešamo in počakamo, da zadiši. Dodamo majaron, sol in poper. Pomokamo, premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z malo vode in 1 dl vina. Premešamo, da se naredi gosta omaka, potem pa dolijemo toliko vode, da dosežemo gostoto, kot jo želimo (po okusu). Na zmerni temperaturi kuhamo še 10 minut. Žgvacet ponudimo s kuhanimi fuži, pred tem pa ga lahko lahko posujemo še z nasekljanim peteršiljem.
Priljubljeni recepti
Ražnjiči z morskimi sadeži, ananasom in kokosom
Rakci in riba na nabodalih s tropskim pridihom