© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kokošji žgvacet

Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.

Kokošji žgvacet

Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Kokosji zgvacet

Sestavine

  • 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 žlic olja
  • 3 stroki česna
  • 1 zravnana žlica moke
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 dl belega vina
  • nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
  • pol šopka svežega peteršilja
  • sol
  • poper

Sestavine

  • 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 žlic olja
  • 3 stroki česna
  • 1 zravnana žlica moke
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 dl belega vina
  • nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
  • pol šopka svežega peteršilja
  • sol
  • poper

Postopek

1

Kokoš razrežemo na srednje velike kose in jih na hitro popražimo na olju. Nato dodamo čebulo (malo jo tudi solimo, da se lažje razpusti). Meso in čebulo pražimo skupajpribližno 25 minut. Vedno kadar se začne prejemati za dno posode, dolijemo malo vode, premešamo in nadaljujemo s praženjem.

2

Malo pred koncem dodamo nasekljan česen, premešamo in počakamo, da zadiši. Dodamo majaron, sol in poper. Pomokamo, premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z malo vode in 1 dl vina. Premešamo, da se naredi gosta omaka, potem pa dolijemo toliko vode, da dosežemo gostoto, kot jo želimo (po okusu). Na zmerni temperaturi kuhamo še 10 minut. Žgvacet ponudimo s kuhanimi fuži, pred tem pa ga lahko lahko posujemo še z nasekljanim peteršiljem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.