© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kokošji žgvacet

Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.

Kokošji žgvacet

Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Kokosji zgvacet

Sestavine

  • 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 žlic olja
  • 3 stroki česna
  • 1 zravnana žlica moke
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 dl belega vina
  • nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
  • pol šopka svežega peteršilja
  • sol
  • poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 žlic olja
  • 3 stroki česna
  • 1 zravnana žlica moke
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 dl belega vina
  • nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
  • pol šopka svežega peteršilja
  • sol
  • poper

Postopek

1

Kokoš razrežemo na srednje velike kose. Na olju prepražimo čebulo, da rahlo porumeni (malo jo tudi solimo, da se lažje razpusti). Dodamo meso in ga pražimo skupaj s čebulo približno 25 minut. Vedno kadar se začne prejemati za dno posode, dolijemo malo vode, premešamo in nadaljujemo s praženjem.

2

Malo pred koncem dodamo nasekljan česen, premešamo in počakamo, da zadiši. Dodamo majaron, sol in poper. Pomokamo, premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z malo vode in 1 dl vina. Premešamo, da se naredi gosta omaka, potem pa dolijemo toliko vode, da dosežemo gostoto, kot jo želimo (po okusu). Na zmerni temperaturi kuhamo še 10 minut. Žgvacet ponudimo s kuhanimi fuži, pred tem pa ga lahko lahko posujemo še z nasekljanim peteršiljem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.