Kaj boste skuhali danes?
Kokošji žgvacet
Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.
Kokošji žgvacet
Kokošji žgvacet je še danes priljubljena istrska jed. Postrežemo ga s polento, z njoki, fuži ali krompirjem.
Sestavine
- 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
- 2 srednje veliki čebuli
- 5 žlic olja
- 3 stroki česna
- 1 zravnana žlica moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
- pol šopka svežega peteršilja
- sol
- poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 mlada kokoš, težka približno 1,2 kg
- 2 srednje veliki čebuli
- 5 žlic olja
- 3 stroki česna
- 1 zravnana žlica moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- nekaj vejic svežega majarona ali 1 žlička suhega
- pol šopka svežega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Kokoš razrežemo na srednje velike kose in jih na hitro popražimo na olju. Nato dodamo čebulo (malo jo tudi solimo, da se lažje razpusti). Meso in čebulo pražimo skupajpribližno 25 minut. Vedno kadar se začne prejemati za dno posode, dolijemo malo vode, premešamo in nadaljujemo s praženjem.
Malo pred koncem dodamo nasekljan česen, premešamo in počakamo, da zadiši. Dodamo majaron, sol in poper. Pomokamo, premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z malo vode in 1 dl vina. Premešamo, da se naredi gosta omaka, potem pa dolijemo toliko vode, da dosežemo gostoto, kot jo želimo (po okusu). Na zmerni temperaturi kuhamo še 10 minut. Žgvacet ponudimo s kuhanimi fuži, pred tem pa ga lahko lahko posujemo še z nasekljanim peteršiljem.
Priljubljeni recepti
Fritati in bučni ponvičnik v bistri goveji juhi
Kolač z jagodičjem in kislo smetano
Kokosovo-limetina pita brez peke
Piščanec v omaki pod zapečenim krompirjem
Piščanec in krompir skupaj tvorita izvrstno jed.