Kaj boste skuhali danes?
Kocka iz sveže in dimljene postrvi na zeliščnem biskvitu z bučkino omako
Kocka iz sveže in dimljene postrvi na zeliščnem biskvitu z bučkino omako
Sestavine
zeliščni biskvit
- 2 jajci
- 25 g moke
- 10 g masla
- malo sladkorja
- malo soli
- mešana zelišča
postrvji mousse
- 1 žlička sesekljanega česna
- 1 dl suhega belega vina
- 2 sveži postrvi
- 1 dimljena postrv
- poper
- 2 dl sladke smetane
- 2 čajni žlički agar-agarja (ali 3 listi želatine)
bučkina omaka
- sol
- 200 g bučk
- 5 listov mete
- maslo
- beli poper
- prah črnih oliv za posip (po želji)
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
zeliščni biskvit
- 2 jajci
- 25 g moke
- 10 g masla
- malo sladkorja
- malo soli
- mešana zelišča
postrvji mousse
- 1 žlička sesekljanega česna
- 1 dl suhega belega vina
- 2 sveži postrvi
- 1 dimljena postrv
- poper
- 2 dl sladke smetane
- 2 čajni žlički agar-agarja (ali 3 listi želatine)
bučkina omaka
- sol
- 200 g bučk
- 5 listov mete
- maslo
- beli poper
- prah črnih oliv za posip (po želji)
Postopek
Pripravimo biskvit. Jajca penasto stepemo nad soparo, nato jih odstavimo z ognja in jih še nekoliko stepamo, da se rahlo ohladijo. Dodamo malo sladkorja in soli, potem ročno narahlo vmešamo najprej moko in zelišča, na koncu pa še stopljeno in ohlajeno maslo. Vlijemo v pekač velikosti približno 20 x 30 cm in pečemo 10 minut na 200 °C. Testo obvezno postavimo v vročo pečico, da biskvit ne upade.
Sesekljan česen namočimo v belo vino in pustimo približno pol ure. Očiščene postrvi zavijemo v aluminijasto folijo in jih v slanem kropu kuhamo 20 minut. Ko so kuhane, jim odstranimo kosti in kožo. Enako naredimo z dimljeno postrvjo. Meso sveže in dimljene postrvi damo v multipraktik, solimo, popramo in prilijemo precejeno vino, v katerega smo namakali česen, in zmeljemo, da dobimo gladko maso, nato zmesi dodamo stepeno sladko smetano in agar-agar ali stopljeno želatino. Mousse namažemo na ohlajen biskvit, po želji posujemo s prahom črnih oliv in čez noč postavimo v hladilnik.
Bučke poljubno narežemo in jih popražimo na maslu, solimo in popramo ter zalijemo z malo vode. Povremo le toliko, da bučke potem lahko spiriramo v gosto omako. Ko so bučke kuhane, dodamo metine lističe in jih s paličnim mešalnikom spiriramo v omako.
Postrežemo tako, da na krožnik položimo kocko postrvjega moussa in prilijemo malo bučkine omake.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Domači malinovec
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.