
Kocka iz sveže in dimljene postrvi na zeliščnem biskvitu z bučkino omako
Kocka iz sveže in dimljene postrvi na zeliščnem biskvitu z bučkino omako

Sestavine
zeliščni biskvit
- 2 jajci
- 25 g moke
- 10 g masla
- malo sladkorja
- malo soli
- mešana zelišča
postrvji mousse
- 1 žlička sesekljanega česna
- 1 dl suhega belega vina
- 2 sveži postrvi
- 1 dimljena postrv
- poper
- 2 dl sladke smetane
- 2 čajni žlički agar-agarja (ali 3 listi želatine)
bučkina omaka
- sol
- 200 g bučk
- 5 listov mete
- maslo
- beli poper
- prah črnih oliv za posip (po želji)

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."
Sestavine
zeliščni biskvit
- 2 jajci
- 25 g moke
- 10 g masla
- malo sladkorja
- malo soli
- mešana zelišča
postrvji mousse
- 1 žlička sesekljanega česna
- 1 dl suhega belega vina
- 2 sveži postrvi
- 1 dimljena postrv
- poper
- 2 dl sladke smetane
- 2 čajni žlički agar-agarja (ali 3 listi želatine)
bučkina omaka
- sol
- 200 g bučk
- 5 listov mete
- maslo
- beli poper
- prah črnih oliv za posip (po želji)
Postopek
Pripravimo biskvit. Jajca penasto stepemo nad soparo, nato jih odstavimo z ognja in jih še nekoliko stepamo, da se rahlo ohladijo. Dodamo malo sladkorja in soli, potem ročno narahlo vmešamo najprej moko in zelišča, na koncu pa še stopljeno in ohlajeno maslo. Vlijemo v pekač velikosti približno 20 x 30 cm in pečemo 10 minut na 200 °C. Testo obvezno postavimo v vročo pečico, da biskvit ne upade.
Sesekljan česen namočimo v belo vino in pustimo približno pol ure. Očiščene postrvi zavijemo v aluminijasto folijo in jih v slanem kropu kuhamo 20 minut. Ko so kuhane, jim odstranimo kosti in kožo. Enako naredimo z dimljeno postrvjo. Meso sveže in dimljene postrvi damo v multipraktik, solimo, popramo in prilijemo precejeno vino, v katerega smo namakali česen, in zmeljemo, da dobimo gladko maso, nato zmesi dodamo stepeno sladko smetano in agar-agar ali stopljeno želatino. Mousse namažemo na ohlajen biskvit, po želji posujemo s prahom črnih oliv in čez noč postavimo v hladilnik.
Bučke poljubno narežemo in jih popražimo na maslu, solimo in popramo ter zalijemo z malo vode. Povremo le toliko, da bučke potem lahko spiriramo v gosto omako. Ko so bučke kuhane, dodamo metine lističe in jih s paličnim mešalnikom spiriramo v omako.
Postrežemo tako, da na krožnik položimo kocko postrvjega moussa in prilijemo malo bučkine omake.