
Kaj boste skuhali danes?
Klapavice z ocvrtim krompirčkom
Belgijska klasika – moules frites
Klapavice z ocvrtim krompirčkom
Belgijska klasika – moules frites

Sestavine
- 1 kg klapavic
- 3 velike mlade čebulice
- 1 velika šalotka
- 1 korenček
- 2 velika stroka česna
- 1 svež rdeč čili
- šopek timijana
- pest peteršilja
- 1 dl oljčnega olja
- 1,5 dl suhega belega vina
- 1 žlička janeževega žganja (npr. pernod, ouzo)
- 2 žlici smetane za kuhanje
- sol po potrebi
- majoneza in ocvrt krompirček, ko postrežemo

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 1 kg klapavic
- 3 velike mlade čebulice
- 1 velika šalotka
- 1 korenček
- 2 velika stroka česna
- 1 svež rdeč čili
- šopek timijana
- pest peteršilja
- 1 dl oljčnega olja
- 1,5 dl suhega belega vina
- 1 žlička janeževega žganja (npr. pernod, ouzo)
- 2 žlici smetane za kuhanje
- sol po potrebi
- majoneza in ocvrt krompirček, ko postrežemo
Postopek
Čili po dolgem prerežemo, mu odstranimo semena in polovici narežemo na tanke rezance. Preostalo zelenjavo očistimo in tanko narežemo. Timijanu in peteršilju osmukamo lističe.
Veliko kozico z debelim dnom in pokrovom močno segrejemo, vlijemo olje in takoj dodamo zelenjavo in timijan (ne pa še peteršilja). Minuto in pol pražimo in stresamo kozico, da se zelenjava premeša in nekoliko ovene. Nato v kozico stresemo očiščene klapavice in še naprej stresamo na močnem ognju, da se klapavice enakomerno razporedijo. Pokrijemo in kuhamo 2 do 3 minute, kozico pa vmes enkrat ali dvakrat pretresemo.
Kozico odkrijemo in vlijemo vino in žganje. Pretresemo in odkrito kuhamo minuto in pol, da se polovica vina pokuha, nato pokrijemo in kuhamo še minuto. Veliko cedilo postavimo nad skledo in vanj stresemo školjke. Zaprte školjke zavržemo.
Odcejeno tekočino damo nazaj v kozico, segrejemo in vmešamo smetano in lističe peteršilja. Pokusimo, mogoče sploh ne bo treba soliti. V kozico vrnemo školjke in zelenjavo, segrejemo in kozico stresamo, nato školjke razdelimo v jušni skodeli in postrežemo z ocvrtim krompirčkom in majonezo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kozice z limono in česnom
Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.
Bezgovi cvetovi v češnjevi omaki
Testenine z rdečo peso in lososom po skandinavsko
Barvita testeninska solata, kot bi jo pripravili na severu