Kaj boste skuhali danes?
Morski sadeži v kremni juhi
Jed pripravite z mešanico morskih sadežev, ali pa izberite le svoje najljubše!
Morski sadeži v kremni juhi
Jed pripravite z mešanico morskih sadežev, ali pa izberite le svoje najljubše!
    Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
 - 1 čebula
 - 2 stebli stebelne zelene
 - 1 strok česna
 - 1,75 dl belega vina
 - 3 dl piščančje jušne osnove
 - 1 žlica jedilnega škroba
 - 400 g zamrznjenih morskih sadežev
 - majhen šopek nasekljanega kopra
 - 5 žlic kisle smetane
 - sol
 - poper
 - česnov kruh za prilogo
 
        
            
            Ričet po receptu Marije Merljak
Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.
        
            
            Nove ideje za fina kosila, pripravljena v pol ure
Čas hiti mimo, mi pa z njim – a kljub hitenju si lahko privoščimo okusno domače kosilo. Preglejte pestre recepte za kosila, pripravljena, kot bi mignil.
        
            
            Če se bojite priprave potice, izberite to martinovo sladico
Kar nekoliko nenavadno bi bilo, če po krepki martinovi pojedini ne bi postregli še sladice. Tokrat smo se odločili za malce manj klasičen aromatičen makov venec.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
 - 1 čebula
 - 2 stebli stebelne zelene
 - 1 strok česna
 - 1,75 dl belega vina
 - 3 dl piščančje jušne osnove
 - 1 žlica jedilnega škroba
 - 400 g zamrznjenih morskih sadežev
 - majhen šopek nasekljanega kopra
 - 5 žlic kisle smetane
 - sol
 - poper
 - česnov kruh za prilogo
 
Postopek
Morske sadeže odtalimo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo; tudi steblo zelene drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 10 minut pražimo čebulo in zeleno. Morata se zmehčati, vendar ne porjaveti. Dodamo česen in premešamo, da zadiši. Prilijemo vino in na močnem ognju dušimo, da vino skoraj popolnoma izhlapi.
Prilijemo jušno osnovo. Škrob v skodelici zmešamo z žlico vode in zmes dodamo v juho. Mešamo, da se juha zgosti. Začinimo s soljo in poprom, priložimo odtajane morske sadeže in večino kopra. Nekaj minut kuhamo, nato dodamo kislo smetano. Juho razdelimo na krožnike, potresemo s svežim koprom in postrežemo s popečenim česnovim kruhom.
Nasvet
Če niste ljubitelji že pripravljene mešanice morskih sadežev, lahko uporabite le eno vrsto ali pa kombinirate z ribo, uporabite na primer le rake in na kocke narezanega lososa.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kavna jogurtova strjenka
Limonina krema
Preprosta osvežilna krema, ki v hladilniku zdrži dva tedna, a jo boste gotovo uporabili prej - za nadeve pit in tort, v palačinkah, na sestavljenih piškotih, v sladicah v kozarcu ali namazano na rezino kruha.