
Hladna zelenjavna juha s kruhovimi kockami
Hladna zelenjavna juha s kruhovimi kockami

Sestavine
- 2 očiščeni stebli belušne zelene z listi
- 1 zelena paprika brez peclja, semen in vmesnih kožic
- 350 g očiščenih bučk
- 120 g toasta brez skorje
- 1 očiščen strok zelenega čilija
- 4 stroki česna
- 1 žlička kristalnega sladkorja
- 150 g rahlo prepraženih orehovih jedrc
- 200 g mlade špinače
- 25 g lističev bazilike
- 20 g peteršiljevih lističev
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2,2 dl oljčnega olja
- 1 dl navadnega jogurta
- 3,5 dl bistre zelenjavne juhe
- 250 g ledenih kock
- 2 žlički soli
- poper
kruhove kocke
- 150 g črnega kruha (narezanega na 1 cm velike kocke)
- 4 žlice oljčnega olja
- sol

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 2 očiščeni stebli belušne zelene z listi
- 1 zelena paprika brez peclja, semen in vmesnih kožic
- 350 g očiščenih bučk
- 120 g toasta brez skorje
- 1 očiščen strok zelenega čilija
- 4 stroki česna
- 1 žlička kristalnega sladkorja
- 150 g rahlo prepraženih orehovih jedrc
- 200 g mlade špinače
- 25 g lističev bazilike
- 20 g peteršiljevih lističev
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2,2 dl oljčnega olja
- 1 dl navadnega jogurta
- 3,5 dl bistre zelenjavne juhe
- 250 g ledenih kock
- 2 žlički soli
- poper
kruhove kocke
- 150 g črnega kruha (narezanega na 1 cm velike kocke)
- 4 žlice oljčnega olja
- sol
Postopek
Grobo narežemo zeleno, papriko, bučke, toast, čili in česen. Vse sestavine stresemo v posodo sekljalnika. Dodamo kristalni sladkor, orehova jedrca, špinačo, baziliko, peteršilj, kis, olje, jogurt, zelenjavno juho, polovično količino ledenih kock, sol in poper ter vse dobro sesekljamo. Po potrebi dodamo nekaj juhe, da dobimo želeno gostoto; po okusu začinimo.
Na koncu dodamo še preostale ledene kocke, na hitro zmiksamo in juho nalijemo v krožnike. Zraven odlično teknejo kocke črnega kruha, ki jih prepražimo na oljčnem olju in rahlo posolimo. Juho po želji pokapamo z oljčnim oljem.