Kaj boste skuhali danes?
Limonova pita s citronko in malinami
Sladko-kisla harmonija okusov
Limonova pita s citronko in malinami
Sladko-kisla harmonija okusov
Sestavine
testo
- 190 g zmehčanega masla
- 1 rumenjak
- dober ščep svetlo rjavega sladkorja
- 40 g polnomastnega mleka
- 250 g moke
- ščep soli
- moka za delovno površino
nadev
- 20 listov citronke
- 1,5 dl sladke smetane
- 5 jajc
- 160 g svetlo rjavega sladkorja
- sok 4 limon
- nastrgana lupina 2 limon
- nastrgana limonova lupina, maline in sladkor v prahu, ko postrežemo
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
testo
- 190 g zmehčanega masla
- 1 rumenjak
- dober ščep svetlo rjavega sladkorja
- 40 g polnomastnega mleka
- 250 g moke
- ščep soli
- moka za delovno površino
nadev
- 20 listov citronke
- 1,5 dl sladke smetane
- 5 jajc
- 160 g svetlo rjavega sladkorja
- sok 4 limon
- nastrgana lupina 2 limon
- nastrgana limonova lupina, maline in sladkor v prahu, ko postrežemo
Postopek
Najprej naredimo testo. Rumenjak razžvrkljamo. Z električnim mešalnikom zmešamo maslo, pol rumenjaka, sladkor in sol ter med mešanjem postopoma prilijemo mleko. Dodamo moko in mešanico nekoliko pregnetemo s prsti, da se začne sprijemati. Testo zgnetemo v kroglo, ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo v hladilnik za vsaj 1 uro. Testo lahko pripravimo do 3 dni vnaprej.
Delovno površino rahlo pomokamo. Testo razvaljamo približno 3 mm debelo in z njim obložimo model za pite premera 23 cm z odstranljivim robom; nekaj testa naj visi čez rob modla. Testo na dnu po celotni površini prebodemo z vilicami. Nato model postavimo v hladilnik ali še raje v zamrzovalnik, kjer naj počiva 30 minut.
Pečico segrejemo na 160 °C. Testo obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo fižol ali riž za slepo peko. Model s testom postavimo na drug, plitev pekač in pečemo 10 minut, nato ga vzamemo iz pečice. Papir za peko in fižol odstranimo ter pečemo še 20 minut. Ko je testo pečeno, ga premažemo s preostalim rumenjakom in vrnemo v pečico za 5 do 10 minut, da se zlato zapeče. Tedaj ga prestavimo na žično mrežico in obrežemo testo, ki sega čez rob modla. Ko je testo ohlajeno, model prestavimo na plitev pekač.
Pripravimo nadev. V kozici zavremo sladko smetano skupaj s citronko, nato odstavimo z ognja in pustimo, da se mešanica ohladi. S paličnim mešalnikom jo zmešamo in precedimo skozi gosto cedilo, da odstranimo vsa vlakna citronke. Kremo zmešamo s preostalimi sestavinami za nadev in jo vlijemo v pečeno testeno podlago. Postavimo v pečico in pazimo, da nadev ne steče s testa. Pečemo 30 do 35 minut, da se nadev nekoliko učvrsti, a je še vedno mehak. Pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Posujemo jo s sladkorjem v prahu in potresemo z nastrgano limonovo lupinico. Preden pito postrežemo, jo narežemo na kose in vsakega okrasimo z malinami.