Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 3 rdeča jabolka
- sok ½ limone
- 4 žlice navadnega rjavega sladkorja
- 400 g karamelne omake
- 6 maslenih štručk
- 3 jajca
- 4 dl polnomastnega mleka
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Krompir, ki bo všeč prav vsem
Preprost recept za hrustljav krompir, prilagojen čisto vsakemu okusu – nadevan krompir v srajčki (jacket potato) je britanska ikona, ki je prepričala jedce po vsem svetu.
Valter Kramar: "Ko te enkrat mine, ni več poti nazaj."
Čeprav je njegova nekdanja žena svetovna kulinarična zvezda, je Valter Kramar zaslužen vsaj za polovico uspeha Hiše Franko. A sam pelje po ločitvi novo uspešno zgodbo.
Kako pravilno skuhamo proseno kašo, da bo rahla in polna okusa
Prosena kaša je zakoreninjena v naši tradiciji, ker ne vsebuje glutena pa je danes znova zelo priljubljena. Odlična je v številnih slanih in sladkih jedeh.
Sestavine
- 3 rdeča jabolka
- sok ½ limone
- 4 žlice navadnega rjavega sladkorja
- 400 g karamelne omake
- 6 maslenih štručk
- 3 jajca
- 4 dl polnomastnega mleka
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Jabolkom odstranimo peščišče in jih narežemo na 2 mm debele kolobarje. Pomešamo jih z limonovim sokom in 2 žlicama sladkorja. Na dno pekača velikosti približno 20 x 30 cm razprostremo dve tretjini karamela.
Štručke narežemo na kolobarje in jih z jabolki v vrstah zložimo v pekač tako, da se malo prekrivajo. Mednje tu in tam kanemo žlico preostalega karamela in pustimo, da jabolčni kolobarji kukajo ven. V skledi zmešamo jajca, mleko, smetano, vaniljo in žlico sladkorja. Z mešanico prelijemo kruh in jabolka in poskrbimo, da je vse dobro prekrito. Zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, lahko pa tudi čez noč.
Pečico segrejemo na 170 °C. Pekač z narastkom odvijemo in posujemo s preostalo žlico sladkorja. Pečemo 45 do 50 minut, da se narastek zlato zapeče in se krema strdi. Sladica se mora napihniti, ob robovih pa bo karamel brbotal. Narastek po želji ponudimo z vaniljevim sladoledom.
Karamelna omaka
250 g sladkorja stresemo v ponev z debelim dnom, primešamo 4 žlice vode in pristavimo na srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamelo. Odstavimo z ognja in previdno vmešamo 50 g masla in 1,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se ohladi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hruškova solata z radičem in sirom z modro plesnijo
Hruške lahko kombiniramo tudi v solatah