Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 3 rdeča jabolka
- sok ½ limone
- 4 žlice navadnega rjavega sladkorja
- 400 g karamelne omake
- 6 maslenih štručk
- 3 jajca
- 4 dl polnomastnega mleka
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 3 rdeča jabolka
- sok ½ limone
- 4 žlice navadnega rjavega sladkorja
- 400 g karamelne omake
- 6 maslenih štručk
- 3 jajca
- 4 dl polnomastnega mleka
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Jabolkom odstranimo peščišče in jih narežemo na 2 mm debele kolobarje. Pomešamo jih z limonovim sokom in 2 žlicama sladkorja. Na dno pekača velikosti približno 20 x 30 cm razprostremo dve tretjini karamela.
Štručke narežemo na kolobarje in jih z jabolki v vrstah zložimo v pekač tako, da se malo prekrivajo. Mednje tu in tam kanemo žlico preostalega karamela in pustimo, da jabolčni kolobarji kukajo ven. V skledi zmešamo jajca, mleko, smetano, vaniljo in žlico sladkorja. Z mešanico prelijemo kruh in jabolka in poskrbimo, da je vse dobro prekrito. Zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, lahko pa tudi čez noč.
Pečico segrejemo na 170 °C. Pekač z narastkom odvijemo in posujemo s preostalo žlico sladkorja. Pečemo 45 do 50 minut, da se narastek zlato zapeče in se krema strdi. Sladica se mora napihniti, ob robovih pa bo karamel brbotal. Narastek po želji ponudimo z vaniljevim sladoledom.
Karamelna omaka
250 g sladkorja stresemo v ponev z debelim dnom, primešamo 4 žlice vode in pristavimo na srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamelo. Odstavimo z ognja in previdno vmešamo 50 g masla in 1,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se ohladi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina
Čokoladna rulada s kostanjevo kremo in češnjami
Čudovita čokoladna rulada je polna bogatih in aromatičnih okusov