Kaj boste skuhali danes?
Jesenska solata s kostanjem, peso in pršutom
Solata z jesenskimi dobrotami
Jesenska solata s kostanjem, peso in pršutom
Solata z jesenskimi dobrotami
Sestavine
- 3 rezine hrustljavega kruha
- 3–4 žlice oljčnega olja
- 70 g motovilca
- 180 g olupljenega kuhanega kostanja
- 200 g olupljene kuhane pese (naj ne bo vložena v kisu)
- 4–6 rezin pršuta
- 1 jabolko
preliv
- 1 manjša rdeča čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički dijonske gorčice
- 4 žlice orehovega olja
- sol
- poper
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 3 rezine hrustljavega kruha
- 3–4 žlice oljčnega olja
- 70 g motovilca
- 180 g olupljenega kuhanega kostanja
- 200 g olupljene kuhane pese (naj ne bo vložena v kisu)
- 4–6 rezin pršuta
- 1 jabolko
preliv
- 1 manjša rdeča čebula
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički dijonske gorčice
- 4 žlice orehovega olja
- sol
- poper
Postopek
Kruh narežemo na manjše kocke, kostanj pa na manjše kose. Peso narežemo na kocke, rezine pršuta razpolovimo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine.
Pečico segrejemo na 200 °C. Po pekaču v eni plasti razporedimo kocke kruha, jih prelijemo z oljem, solimo in popramo. Pečemo 12 do 15 minut, da kruh porjavi in postane hrustljav. Stresemo ga na krožnik, obložen s kuhinjsko brisačko, in pustimo, da se ohladi.
Pripravimo preliv tako, da v manjši skodeli zmešamo čebulo s kisom in pustimo stati 10 minut. V drugi skodelici zmešamo gorčico z oljem, dodamo še sol in poper ter z metlico stepemo, da nastane emulzija. Vse skupaj vmešamo v skodelo s čebulo in prihranimo.
Motovilec skrbno operemo in ga damo v veliko skledo. Dodamo še kostanj in peso. Ponev z neoprijemljivim dnom segrejemo, dodamo pršut in ga hitro popečemo na obeh straneh, da postane hrustljav. Preden solato postrežemo, na rezine narežemo še jabolko in ga dodamo v skledo skupaj s kruhom. Prilijemo še preliv in solato dobro zmešamo. Razporedimo na 4 do 6 krožnikov ter vsak krožnik obložimo še s po dvema rezinama hrustljavega pršuta.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke