
Jelenovi steaki z robidovo omako
Jelenovi steaki z robidovo omako

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 debela jelenova steaka ali 4 medaljoni
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1,5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici želeja iz rdečega ribeza
- 1 strt strok česna
- 85 g svežih ali zamrznjenih robidnic

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.

Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 debela jelenova steaka ali 4 medaljoni
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1,5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici želeja iz rdečega ribeza
- 1 strt strok česna
- 85 g svežih ali zamrznjenih robidnic
Postopek
V ponvi segrejemo olje in na njem pečemo steake 5 minut, nato jih obrnemo in pečemo še 3 do 5 minut, odvisno od tega, kako pečene želimo in kako debeli so steaki (za dobro pečeno meso jih pečemo po 5 do 6 minut na vsaki strani). Steake vzamemo iz ponve in jih pustimo malo počivati.
V ponev dodamo balzamični kis, prilijemo jušno osnovo, dodamo še ribezov žele in strt česen. Na precej močnem ognju dobro zmešamo, nato dodamo robidnice in kuhamo, da se zmehčajo. Jelenove steake ponudimo z omako, krompirjevim pirejem z zeleno in kuhanim brokolijem.
Krompirjev pire z zeleno
Majhen gomolje zelene temeljito olupimo, olupimo še 3 krompirje in oboje narežemo na koščke. V osoljenem kropu skuhamo do mehkega, odcedimo, dodamo maslo, pretlačimo in po potrebi dodatno začinimo.