
Srnin steak z dušenim rdečim zeljem
Srnin steak z dušenim rdečim zeljem

Sestavine
- 1 žlica masla
- 1 rdeča čebula
- 1 majhna glava rdečega zelja (pribl. 600 g)
- 5 žlic balzamičnega kisa
- 3 žlice rjavega sladkorja
- kanček cimeta
- 2 žlici marmelade iz rdečega ribeza
- 4 steaki srnine po pribl. 170 g
- 170 g robidnic (ali črnega ribeza, borovnic, brusnic)
- 2 žlici ribezovega likerja (po želji)
- 1 žlica olja
- sol
- poper
- krompirjev pire za prilogo

Suho sadje doma: triki, ki jih trgovine ne povedo
Že dolgo prej, preden so odkrili druge metode konzerviranja, so naši predniki v času obilja znali narediti hrano obstojno s sušenjem ali presuševanjem.

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.
Sestavine
- 1 žlica masla
- 1 rdeča čebula
- 1 majhna glava rdečega zelja (pribl. 600 g)
- 5 žlic balzamičnega kisa
- 3 žlice rjavega sladkorja
- kanček cimeta
- 2 žlici marmelade iz rdečega ribeza
- 4 steaki srnine po pribl. 170 g
- 170 g robidnic (ali črnega ribeza, borovnic, brusnic)
- 2 žlici ribezovega likerja (po želji)
- 1 žlica olja
- sol
- poper
- krompirjev pire za prilogo
Postopek
Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Zeljno glavo narežemo na četrtine, odstranimo kocen in liste narežemo na rezance.
V kozici stopimo maslo, dodamo čebulo in jo nežno pražimo 10 minut, da se popolnoma zmehča. Dodamo zelje, kis, sladkor, cimet in polovico marmelade. Vlijemo še deciliter vode, solimo in popramo. Zavremo, zelje dobro premešamo, posodo pokrijemo in dušimo 40 minut na nizki do srednji temperaturi. Medtem vzamemo meso iz hladilnika, da doseže sobno temperaturo.
Zelju dodamo robidnice (ali drugo jagodičevje) in ribezov liker, če ga uporabimo, in kuhamo nepokrito še 5 do 10 minut, da tekočina izpari in se tudi jagodičevje skuha.
Ponev močno segrejemo. Steake premažemo z oljem, solimo in popramo. V vroči ponvi jih, če želimo srednje pečene, pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani, odvisno od debeline steaka. Zadnjo minuto v ponev dodamo preostalo marmelado, in ko se stopi, jo z žlico polijemo po steakih. Nato zrezke vzamemo iz ponve in jih nekaj minut pustimo počivati. Postrežemo jih z rdečim zeljem in krompirjevim pirejem.