
Jagodna pita z medeno-sivkino kremo
Jagodna pita z medeno-sivkino kremo

Sestavine
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 100 g mletih mandljev
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g hladnega masla
- ščep soli
- 1 rumenjak
sivkin sladkor
- 100 g sladkorja
- ¼ žlice posušene sivke
nadev
- 250 g maskarponeja
- 2,2 dl sladke smetane
- 4 žlice sivkinega sladkorja in še malo, ko postrežemo
- 4 žlice sivkinega medu
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici limonovega soka
- 700 g jagod

Recept za vložene bučke, ki se mu ne boste mogli upreti
Sedaj, ko smo jih spekli, nadevali, skuhali, podušili, soparili in še kaj, je čas, da pripravimo še vložene bučke. Tokrat z vami delimo naš najljubši recept.

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.
Sestavine
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 100 g mletih mandljev
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g hladnega masla
- ščep soli
- 1 rumenjak
sivkin sladkor
- 100 g sladkorja
- ¼ žlice posušene sivke
nadev
- 250 g maskarponeja
- 2,2 dl sladke smetane
- 4 žlice sivkinega sladkorja in še malo, ko postrežemo
- 4 žlice sivkinega medu
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici limonovega soka
- 700 g jagod
Postopek
Za testo damo v multipraktik moko, mandlje, sladkor, na kocke narezano maslo in ščep soli. Mešamo, da nastane zmes, ki spominja na grobe drobtine (pazimo, da ne mešamo preveč, sicer se bo iz mandljev začelo izločati olje), in pretresemo v skledo. Rumenjak razžvrkljamo z žličko vode in ga dodamo testu. Nežno in na hitro zmešamo z jedilnim nožem, da se vse poveže – po potrebi dodamo še kanček vode. Testo potlačimo v ploščo, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, da se učvrsti.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini (pazimo, da je toliko moke, da se testo ne prime) in z njim obložimo model za pite premera 25 cm in višine 3 cm s snemljivim obodom. S tem testom ni lahko delati; če se raztrga, ga preprosto pritisnemo ob model in zakrpamo. Dno prepikamo z vilicami. Za 30 minut postavimo v zamrzovalnik ali v najhladnejši del hladilnika. Pečico segrejemo na 200 °C.
Medtem pripravimo sivkin sladkor tako, da sestavini 1 minuto meljemo v majhnem multipraktiku.
Ohlajeno testo v modlu obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo suh fižol. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut, da se obod strdi. Odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 do 7 minut, da je testo zlato rjavo. Pustimo, da se v modlu popolnoma ohladi, nato ga previdno vzamemo iz modla.
Za nadev maskarpone precej gladko stepemo z leseno kuhalnico, nato dodamo smetano in stepemo z električnim mešalnikom, da obdrži obliko. Dodamo sivkin sladkor in med, pomarančno lupinico ter pomarančni in limonov sok. Stepemo, da se vse sestavine pomešajo, in pokusimo, če je krema dovolj sladka.
Pečeno testo nadevamo s kremo, ki jo nabrizgamo v kepicah ali pa preprosto razmažemo po podlagi, na vrh pa razporedimo očiščene jagode. Če so majhne, pustimo cele in jih položimo z vršički navzgor, če so velike, pa jih narežemo na kake 3 mm debele rezine in jih v plasteh zložimo tako, da se prekrivajo kot strešniki; večje rezine zlagamo na sredino manjše pa ob robu. Posujemo z malo sivkinega sladkorja in postrežemo.
Nasvet
Če nimamo sivkinega medu, vzamemo 2 žlici sivkinega sladkorja več, med pa izpustimo.