
Kaj boste skuhali danes?
Jagodna pita z medeno-sivkino kremo
Jagodna pita z medeno-sivkino kremo

Sestavine
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 100 g mletih mandljev
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g hladnega masla
- ščep soli
- 1 rumenjak
sivkin sladkor
- 100 g sladkorja
- ¼ žlice posušene sivke
nadev
- 250 g maskarponeja
- 2,2 dl sladke smetane
- 4 žlice sivkinega sladkorja in še malo, ko postrežemo
- 4 žlice sivkinega medu
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici limonovega soka
- 700 g jagod

Strašno fine sladice za noč čarovnic ali kar tako
Bliža se noč čarovnic ali halloween, praznik, ki v našem okolju sicer ni tradicionalen, a je dobra priložnost za druženje z najmlajšimi ob pripravi strašno finih slaščic.

Skrivnost svilnato kremne bučne juhe
Skrivnost tega recepta je burrata, ki juhi doda svilnato kremast pridih. Postrežena s popečenimi bučnimi semeni in dobrim domačim kruhom postane prava jesenska poslastica, ki pogreje dušo.

Preprosta enolončnica s piščancem za dneve, ko se vam res ne da kuhati
Rešitev za takrat, ko nam zmanjka energije za kuhanje: enostavna piščančja enolončnica z olivami. Tu je recept, h kateremu se vedno znova radi vračamo.
Sestavine
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 100 g mletih mandljev
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g hladnega masla
- ščep soli
- 1 rumenjak
sivkin sladkor
- 100 g sladkorja
- ¼ žlice posušene sivke
nadev
- 250 g maskarponeja
- 2,2 dl sladke smetane
- 4 žlice sivkinega sladkorja in še malo, ko postrežemo
- 4 žlice sivkinega medu
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici limonovega soka
- 700 g jagod
Postopek
Za testo damo v multipraktik moko, mandlje, sladkor, na kocke narezano maslo in ščep soli. Mešamo, da nastane zmes, ki spominja na grobe drobtine (pazimo, da ne mešamo preveč, sicer se bo iz mandljev začelo izločati olje), in pretresemo v skledo. Rumenjak razžvrkljamo z žličko vode in ga dodamo testu. Nežno in na hitro zmešamo z jedilnim nožem, da se vse poveže – po potrebi dodamo še kanček vode. Testo potlačimo v ploščo, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, da se učvrsti.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini (pazimo, da je toliko moke, da se testo ne prime) in z njim obložimo model za pite premera 25 cm in višine 3 cm s snemljivim obodom. S tem testom ni lahko delati; če se raztrga, ga preprosto pritisnemo ob model in zakrpamo. Dno prepikamo z vilicami. Za 30 minut postavimo v zamrzovalnik ali v najhladnejši del hladilnika. Pečico segrejemo na 200 °C.
Medtem pripravimo sivkin sladkor tako, da sestavini 1 minuto meljemo v majhnem multipraktiku.
Ohlajeno testo v modlu obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo suh fižol. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut, da se obod strdi. Odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 do 7 minut, da je testo zlato rjavo. Pustimo, da se v modlu popolnoma ohladi, nato ga previdno vzamemo iz modla.
Za nadev maskarpone precej gladko stepemo z leseno kuhalnico, nato dodamo smetano in stepemo z električnim mešalnikom, da obdrži obliko. Dodamo sivkin sladkor in med, pomarančno lupinico ter pomarančni in limonov sok. Stepemo, da se vse sestavine pomešajo, in pokusimo, če je krema dovolj sladka.
Pečeno testo nadevamo s kremo, ki jo nabrizgamo v kepicah ali pa preprosto razmažemo po podlagi, na vrh pa razporedimo očiščene jagode. Če so majhne, pustimo cele in jih položimo z vršički navzgor, če so velike, pa jih narežemo na kake 3 mm debele rezine in jih v plasteh zložimo tako, da se prekrivajo kot strešniki; večje rezine zlagamo na sredino manjše pa ob robu. Posujemo z malo sivkinega sladkorja in postrežemo.
Nasvet
Če nimamo sivkinega medu, vzamemo 2 žlici sivkinega sladkorja več, med pa izpustimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bruskete z oljčnim oljem in paradižnikom
Preprosta in lahek obrok za dni, ko je paradižnik najboljši
Caipirinha z ananasom
Caipirinha nas bo nemudoma ponesla na počitnice v daljne tople kraje