
Kaj boste skuhali danes?
Jagodna pita z medeno-sivkino kremo
Jagodna pita z medeno-sivkino kremo

Sestavine
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 100 g mletih mandljev
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g hladnega masla
- ščep soli
- 1 rumenjak
sivkin sladkor
- 100 g sladkorja
- ¼ žlice posušene sivke
nadev
- 250 g maskarponeja
- 2,2 dl sladke smetane
- 4 žlice sivkinega sladkorja in še malo, ko postrežemo
- 4 žlice sivkinega medu
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici limonovega soka
- 700 g jagod

Kosilo v 30 minutah, ki ga boste takoj uvrstili med svoje stalnice
Hitro, barvito in okusno: piščančji stir fry s hrustljavo zelenjavo in sočnim piščancem je popoln obrok, ki je na mizi v manj kot 30 minutah.

To je prava bosanska kljukuša, ki navduši z vsakim grižljajem
Kljukuša je preprosta in hitro pripravljena bosanska zlevanka ali pogača. Imamo preizkušen tradicionalni recept (brez krompirja), ki ga je vedno dobro imeti pri roki.

Na Škofljici so se pomerili picopeki
V okviru evropskega tedna mobilnosti so potekale številne zanimive prireditve, tudi odprto prvenstvo picopekov na Škofljici!
Sestavine
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 100 g mletih mandljev
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g hladnega masla
- ščep soli
- 1 rumenjak
sivkin sladkor
- 100 g sladkorja
- ¼ žlice posušene sivke
nadev
- 250 g maskarponeja
- 2,2 dl sladke smetane
- 4 žlice sivkinega sladkorja in še malo, ko postrežemo
- 4 žlice sivkinega medu
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici limonovega soka
- 700 g jagod
Postopek
Za testo damo v multipraktik moko, mandlje, sladkor, na kocke narezano maslo in ščep soli. Mešamo, da nastane zmes, ki spominja na grobe drobtine (pazimo, da ne mešamo preveč, sicer se bo iz mandljev začelo izločati olje), in pretresemo v skledo. Rumenjak razžvrkljamo z žličko vode in ga dodamo testu. Nežno in na hitro zmešamo z jedilnim nožem, da se vse poveže – po potrebi dodamo še kanček vode. Testo potlačimo v ploščo, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, da se učvrsti.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini (pazimo, da je toliko moke, da se testo ne prime) in z njim obložimo model za pite premera 25 cm in višine 3 cm s snemljivim obodom. S tem testom ni lahko delati; če se raztrga, ga preprosto pritisnemo ob model in zakrpamo. Dno prepikamo z vilicami. Za 30 minut postavimo v zamrzovalnik ali v najhladnejši del hladilnika. Pečico segrejemo na 200 °C.
Medtem pripravimo sivkin sladkor tako, da sestavini 1 minuto meljemo v majhnem multipraktiku.
Ohlajeno testo v modlu obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo suh fižol. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut, da se obod strdi. Odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 do 7 minut, da je testo zlato rjavo. Pustimo, da se v modlu popolnoma ohladi, nato ga previdno vzamemo iz modla.
Za nadev maskarpone precej gladko stepemo z leseno kuhalnico, nato dodamo smetano in stepemo z električnim mešalnikom, da obdrži obliko. Dodamo sivkin sladkor in med, pomarančno lupinico ter pomarančni in limonov sok. Stepemo, da se vse sestavine pomešajo, in pokusimo, če je krema dovolj sladka.
Pečeno testo nadevamo s kremo, ki jo nabrizgamo v kepicah ali pa preprosto razmažemo po podlagi, na vrh pa razporedimo očiščene jagode. Če so majhne, pustimo cele in jih položimo z vršički navzgor, če so velike, pa jih narežemo na kake 3 mm debele rezine in jih v plasteh zložimo tako, da se prekrivajo kot strešniki; večje rezine zlagamo na sredino manjše pa ob robu. Posujemo z malo sivkinega sladkorja in postrežemo.
Nasvet
Če nimamo sivkinega medu, vzamemo 2 žlici sivkinega sladkorja več, med pa izpustimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lubenična limonada
Lubenična limonada popestri vsako poletno zabavo (za otroke in odrasle).
Pogača z mocarelo, baziliko in pinjolami
V obedovanju na prostem je nekaj čarobnega, naj bo v bližnjem parku ali ko se odpravimo na izlet na morje.
Jogurtov sladoled iz kosmulj in bezga
Ko ga boste pokusili, boste vso bero kosmulj pretvorili v tale lahek in malo poseben sladoled!