
Jabolčna pita z zeleno in slanino
Jabolčna pita z zeleno in slanino

Sestavine
testo
- 200 g moke
- ščep soli
- 120 g masla
nadev
- 300 g gomolja zelene
- 3 jabolka
- 2 žlički limonovega soka
- 100 g smetane
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- poper
- 16 trakov slanine
- moka za delovno površino
- maslo za pekač

Okus, ki ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica
Sestavine
testo
- 200 g moke
- ščep soli
- 120 g masla
nadev
- 300 g gomolja zelene
- 3 jabolka
- 2 žlički limonovega soka
- 100 g smetane
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- poper
- 16 trakov slanine
- moka za delovno površino
- maslo za pekač
Postopek
Moko in sol zmešamo v skledi, maslo narežemo na kockice in ga vmešamo v moko. Sestavine zmešamo, da se naredijo drobtine, nato jim prilijemo 0,5 dl vode in zgnetemo v testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo jo v folijo in položimo v hladilnik, kjer naj počiva 3 ure.
Zeleno olupimo in fino naribamo. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih prav tako naribamo. Zeleno in jabolka v skledi zmešamo z limonovim sokom.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v krog. Pekač za pito premera 23 cm namastimo in ga obložimo s testom.
Smetano, jajce in rumenjak primešamo zeleni in jabolkom ter začinimo. Testeno oblogo nadevamo z nadevom. Pito obložimo s trakovi slanine, s katerimi naredimo mrežo. V pečici pečemo 25 do 30 minut. Pito postrežemo toplo.