© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Obrnjena sadna pita z jabolčnikom in cimetovo smetano

Ne čisto navadna pita, ki vas bo brez dvoma navdušila.

Obrnjena sadna pita z jabolčnikom in cimetovo smetano

Ne čisto navadna pita, ki vas bo brez dvoma navdušila.

Čas priprave 1 h 30 min + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6-8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 200 g svetlega rjavega sladkorja
  • 1 dl jabolčnika
  • 1 cimetova palčka
  • 50 g hladnega masla
  • 3 čvrsta kiselkasta jabolka (na primer granny smith)
  • 3 čvrste hruške
  • 275 g razvaljanega listnatega testa

cimetova smetana

  • 1 žlička mletega cimeta
  • 100 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 70 g sladkorja v prahu

Sestavine

  • 200 g svetlega rjavega sladkorja
  • 1 dl jabolčnika
  • 1 cimetova palčka
  • 50 g hladnega masla
  • 3 čvrsta kiselkasta jabolka (na primer granny smith)
  • 3 čvrste hruške
  • 275 g razvaljanega listnatega testa

cimetova smetana

  • 1 žlička mletega cimeta
  • 100 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 70 g sladkorja v prahu

Postopek

1

Jabolka in hruške olupimo. Jabolka narežemo na četrtine, hruške pa razpolovimo in jim izrežemo peščišče. Sladkor vsujemo v nepregorno ponev premera 24 cm ter dodamo jabolčnik in cimetovo palčko. Pristavimo na štedilnik in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in sirup reduciramo, da karamelizira in se jantarno obarva. Potem ga odstavimo in mu dodamo na rezine narezano maslo. Zmešamo, da nastane lepljiva omaka.

2

Ko je omaka še topla, v ponev zložimo jabolka in hruške. Če je treba, testo razvaljamo, da je malo večje od ponve, nato z njim prekrijemo sadje in ga z žlico zatlačimo podenj, da popolnoma obdaja sadje in vidimo samo testo. Postavimo v hladilnik za 1 uro ali čez noč.

3

V skledi stepemo crème fraîche ali kislo smetano, sladko smetano, cimet in sladkor, da nastanejo mehki vršički. Cimetovo smetano postavimo v hladilnik, da se ohladi.

4

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V vrh testa z nožem naredimo nekaj luknjic. Ponev postavimo v pečico in pečemo 45 minut, nato pito vzamemo ven in jo pustimo, da se ohlaja kakšnih 10 minut. Tako jo bomo lažje zvrnili iz ponve in tudi varneje bo. Na ponev poveznemo krožnik, nato vse skupaj previdno obrnemo na glavo. Pito narežemo na kose in postrežemo s cimetovo smetano.

Priljubljeni recepti

Krušni ježki

Zabaven in preprost recept za zajtrk z najmlajšimi

Enostavno

Špageti s sardinami

Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.

20 min
Enostavno

Jogurtove miške

25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.