
Kaj boste skuhali danes?
Obrnjena sadna pita z jabolčnikom in cimetovo smetano
Ne čisto navadna pita, ki vas bo brez dvoma navdušila.
Obrnjena sadna pita z jabolčnikom in cimetovo smetano
Ne čisto navadna pita, ki vas bo brez dvoma navdušila.

Sestavine
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl jabolčnika
- 1 cimetova palčka
- 50 g hladnega masla
- 3 čvrsta kiselkasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 čvrste hruške
- 275 g razvaljanega listnatega testa
cimetova smetana
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 1,5 dl sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl jabolčnika
- 1 cimetova palčka
- 50 g hladnega masla
- 3 čvrsta kiselkasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 čvrste hruške
- 275 g razvaljanega listnatega testa
cimetova smetana
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 1,5 dl sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
Postopek
Jabolka in hruške olupimo. Jabolka narežemo na četrtine, hruške pa razpolovimo in jim izrežemo peščišče. Sladkor vsujemo v nepregorno ponev premera 24 cm ter dodamo jabolčnik in cimetovo palčko. Pristavimo na štedilnik in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in sirup reduciramo, da karamelizira in se jantarno obarva. Potem ga odstavimo in mu dodamo na rezine narezano maslo. Zmešamo, da nastane lepljiva omaka.
Ko je omaka še topla, v ponev zložimo jabolka in hruške. Če je treba, testo razvaljamo, da je malo večje od ponve, nato z njim prekrijemo sadje in ga z žlico zatlačimo podenj, da popolnoma obdaja sadje in vidimo samo testo. Postavimo v hladilnik za 1 uro ali čez noč.
V skledi stepemo crème fraîche ali kislo smetano, sladko smetano, cimet in sladkor, da nastanejo mehki vršički. Cimetovo smetano postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V vrh testa z nožem naredimo nekaj luknjic. Ponev postavimo v pečico in pečemo 45 minut, nato pito vzamemo ven in jo pustimo, da se ohlaja kakšnih 10 minut. Tako jo bomo lažje zvrnili iz ponve in tudi varneje bo. Na ponev poveznemo krožnik, nato vse skupaj previdno obrnemo na glavo. Pito narežemo na kose in postrežemo s cimetovo smetano.
Priljubljeni recepti
Piščančje kračice s slanino
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.