Kaj boste skuhali danes?
Obrnjena sadna pita z jabolčnikom in cimetovo smetano
Ne čisto navadna pita, ki vas bo brez dvoma navdušila.
Obrnjena sadna pita z jabolčnikom in cimetovo smetano
Ne čisto navadna pita, ki vas bo brez dvoma navdušila.
Sestavine
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl jabolčnika
- 1 cimetova palčka
- 50 g hladnega masla
- 3 čvrsta kiselkasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 čvrste hruške
- 275 g razvaljanega listnatega testa
cimetova smetana
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 1,5 dl sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl jabolčnika
- 1 cimetova palčka
- 50 g hladnega masla
- 3 čvrsta kiselkasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 čvrste hruške
- 275 g razvaljanega listnatega testa
cimetova smetana
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 1,5 dl sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
Postopek
Jabolka in hruške olupimo. Jabolka narežemo na četrtine, hruške pa razpolovimo in jim izrežemo peščišče. Sladkor vsujemo v nepregorno ponev premera 24 cm ter dodamo jabolčnik in cimetovo palčko. Pristavimo na štedilnik in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in sirup reduciramo, da karamelizira in se jantarno obarva. Potem ga odstavimo in mu dodamo na rezine narezano maslo. Zmešamo, da nastane lepljiva omaka.
Ko je omaka še topla, v ponev zložimo jabolka in hruške. Če je treba, testo razvaljamo, da je malo večje od ponve, nato z njim prekrijemo sadje in ga z žlico zatlačimo podenj, da popolnoma obdaja sadje in vidimo samo testo. Postavimo v hladilnik za 1 uro ali čez noč.
V skledi stepemo crème fraîche ali kislo smetano, sladko smetano, cimet in sladkor, da nastanejo mehki vršički. Cimetovo smetano postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V vrh testa z nožem naredimo nekaj luknjic. Ponev postavimo v pečico in pečemo 45 minut, nato pito vzamemo ven in jo pustimo, da se ohlaja kakšnih 10 minut. Tako jo bomo lažje zvrnili iz ponve in tudi varneje bo. Na ponev poveznemo krožnik, nato vse skupaj previdno obrnemo na glavo. Pito narežemo na kose in postrežemo s cimetovo smetano.
Priljubljeni recepti
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico