Kaj boste skuhali danes?
Obrnjena sadna pita z jabolčnikom in cimetovo smetano
Ne čisto navadna pita, ki vas bo brez dvoma navdušila.
Obrnjena sadna pita z jabolčnikom in cimetovo smetano
Ne čisto navadna pita, ki vas bo brez dvoma navdušila.
Sestavine
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl jabolčnika
- 1 cimetova palčka
- 50 g hladnega masla
- 3 čvrsta kiselkasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 čvrste hruške
- 275 g razvaljanega listnatega testa
cimetova smetana
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 1,5 dl sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
Najboljši pad thai bo odslej kar vaš domač
Popolna kombinacija slanega, sladkega, kislega in pikantnega je razlog, da je pad thai postal priljubljen po vsem svetu. Pripravite ga še vi.
Kostanj, kot ga še ne poznate
Ker smo se navadnega pečenega kostanja že najdeli, smo ga tokrat nadgradili - z žajbljem, medom in maslom. Je kdo rekel, da je kostanj dolgočasen?
Italijanska klasika v novi preobleki: popoln čokoladni tiramisu
Kremast, čokoladen in brez jajc – ta tiramisu je preprosto popoln! Italijanska klasika v novi različici, ki jo boste želeli pripraviti znova in znova.
Sestavine
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 dl jabolčnika
- 1 cimetova palčka
- 50 g hladnega masla
- 3 čvrsta kiselkasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 čvrste hruške
- 275 g razvaljanega listnatega testa
cimetova smetana
- 1 žlička mletega cimeta
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 1,5 dl sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
Postopek
Jabolka in hruške olupimo. Jabolka narežemo na četrtine, hruške pa razpolovimo in jim izrežemo peščišče. Sladkor vsujemo v nepregorno ponev premera 24 cm ter dodamo jabolčnik in cimetovo palčko. Pristavimo na štedilnik in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in sirup reduciramo, da karamelizira in se jantarno obarva. Potem ga odstavimo in mu dodamo na rezine narezano maslo. Zmešamo, da nastane lepljiva omaka.
Ko je omaka še topla, v ponev zložimo jabolka in hruške. Če je treba, testo razvaljamo, da je malo večje od ponve, nato z njim prekrijemo sadje in ga z žlico zatlačimo podenj, da popolnoma obdaja sadje in vidimo samo testo. Postavimo v hladilnik za 1 uro ali čez noč.
V skledi stepemo crème fraîche ali kislo smetano, sladko smetano, cimet in sladkor, da nastanejo mehki vršički. Cimetovo smetano postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V vrh testa z nožem naredimo nekaj luknjic. Ponev postavimo v pečico in pečemo 45 minut, nato pito vzamemo ven in jo pustimo, da se ohlaja kakšnih 10 minut. Tako jo bomo lažje zvrnili iz ponve in tudi varneje bo. Na ponev poveznemo krožnik, nato vse skupaj previdno obrnemo na glavo. Pito narežemo na kose in postrežemo s cimetovo smetano.
Priljubljeni recepti
Brokoli in ohrovt z limonovim prelivom
Brokoli in ohrovt sestavljata slastno prikuho.