
Golaž iz hobotnice
Golaž iz hobotnice

Sestavine
- 1,5 kg hobotnice
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 400 g pelatov
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- 2 lovorova lista
- 1 žlica kaper
- 1 pest izkoščičenih črnih oliv
- sol in poper
- sesekljan peteršilj za posip

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 1,5 kg hobotnice
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 400 g pelatov
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- 2 lovorova lista
- 1 žlica kaper
- 1 pest izkoščičenih črnih oliv
- sol in poper
- sesekljan peteršilj za posip
Postopek
Očiščeno hobotnico damo v lonec, dolijemo le toliko vode, da je pokrita, in lonec pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in hobotnico kuhamo 20 minut, da je na pol kuhana. Vzamemo jo iz vode in pustimo, da se nekoliko ohladi, vodo pa prihranimo. Ko je toliko ohlajena, da jo lahko primemo, odstranimo črne sluzaste dele pod lovkami in v glavi in jo narežemo na 2 cm velike koščke.
Čebulo in česen sesekljamo. Na segretem oljčnem olju prepražimo čebulo, da porumeni, dodamo česen in ga še malo popražimo. Priložimo hobotnico, dobro premešamo in pražimo kakšno minuto, nato zalijemo z vinom. Ko vino izhlapi, dodamo sesekljan paradižnik in mezgo, sol in poper, lovorov list in zavremo. Kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti, nato dolijemo toliko vode, v kateri se je kuhala hobotnica, da dobimo ustrezno gostoto golaža. Dušimo pokrito približno pol ure, da se hobotnica do konca skuha, vmes po potrebi zalivamo z vodo od hobotnice. 10 minut pred koncem dodamo oplaknjene kapre in olive, na koncu pa golaž posujemo s peteršiljem. Postrežemo s polento ali testeninami.