
Kaj boste skuhali danes?
Golaž iz hobotnice
Golaž iz hobotnice

Sestavine
- 1,5 kg hobotnice
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 400 g pelatov
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- 2 lovorova lista
- 1 žlica kaper
- 1 pest izkoščičenih črnih oliv
- sol in poper
- sesekljan peteršilj za posip

Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.

To bo vaša nova najljubša priloga (ali samostojna jed)
Krompir, maslo, smetana in mehak sir – sliši se nebeško dobro in nebeško dobro tudi je. Preizkusite naš recept za pommes aligot, kremni francoski pire.

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!
Sestavine
- 1,5 kg hobotnice
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 400 g pelatov
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- 2 lovorova lista
- 1 žlica kaper
- 1 pest izkoščičenih črnih oliv
- sol in poper
- sesekljan peteršilj za posip
Postopek
Očiščeno hobotnico damo v lonec, dolijemo le toliko vode, da je pokrita, in lonec pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in hobotnico kuhamo 20 minut, da je na pol kuhana. Vzamemo jo iz vode in pustimo, da se nekoliko ohladi, vodo pa prihranimo. Ko je toliko ohlajena, da jo lahko primemo, odstranimo črne sluzaste dele pod lovkami in v glavi in jo narežemo na 2 cm velike koščke.
Čebulo in česen sesekljamo. Na segretem oljčnem olju prepražimo čebulo, da porumeni, dodamo česen in ga še malo popražimo. Priložimo hobotnico, dobro premešamo in pražimo kakšno minuto, nato zalijemo z vinom. Ko vino izhlapi, dodamo sesekljan paradižnik in mezgo, sol in poper, lovorov list in zavremo. Kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti, nato dolijemo toliko vode, v kateri se je kuhala hobotnica, da dobimo ustrezno gostoto golaža. Dušimo pokrito približno pol ure, da se hobotnica do konca skuha, vmes po potrebi zalivamo z vodo od hobotnice. 10 minut pred koncem dodamo oplaknjene kapre in olive, na koncu pa golaž posujemo s peteršiljem. Postrežemo s polento ali testeninami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ratatuj
Pire iz boba in graha s kozjim sirom in kruhom z drožmi
Slasten namaz, ki ga pripravimo iz spomladanskih stročnic
Kokosovi poljubčki
Sladki kokosovi poljubčki, ki se kar stopijo v ustih, ne smejo manjkati v nobeni škatli za piškote. Vsaj dokler jih ne zmanjka!