Kaj boste skuhali danes?
Hladna goveja pečenka z zeleno omako
Preden jo narežemo, jo dobro ohladimo
Hladna goveja pečenka z zeleno omako
Preden jo narežemo, jo dobro ohladimo
Sestavine
- 1,5 kg govedine od križa ali zgornjega dela stegna
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- poper
- rukola in hrustljav kruh, ko postrežemo
zelena omaka
- 2 žlici kaper
- 2 žlici drobno nasekljanih kislih kumaric
- ½ šopka mlade čebulice
- majhen šopek peteršilja
- sok 2 limon
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 1,5 kg govedine od križa ali zgornjega dela stegna
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- poper
- rukola in hrustljav kruh, ko postrežemo
zelena omaka
- 2 žlici kaper
- 2 žlici drobno nasekljanih kislih kumaric
- ½ šopka mlade čebulice
- majhen šopek peteršilja
- sok 2 limon
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
Postopek
Pečico segrejemo na 240 °C. Govedino premažemo z oljem, solimo in obilno popopramo. Položimo jo v pekač in pečemo 20 minut, nato temperaturo znižamo na 190 °C in pečemo še 10 do 15 minut na vsakih 45 dag mesa, če želimo malo pečeno. Za srednje pečeno meso čas podaljšamo na 15 do 20 minut na vsakih 45 dag mesa, za prepečeno pa 25 do 30 minut. Pečenko vzamemo iz pečice in ohladimo.
Kapre odcedimo, osušimo in drobno nasekljamo. Tudi mlado čebulo in peteršilj nasekljamo. Vse sestavine za zeleno omako zmešamo, solimo in popramo. Ohlajeno meso tanko narežemo in zložimo na servirni pladenj. Pokapljamo ga z zeleno omako in obložimo z rukolo ter postrežemo s hrustljavim kruhom.
Napotek
Meso lažje narežemo, če ga spečemo dan pred postrežbo, ohladimo in damo v hladilnik. Naslednji dan ga le narežemo in postrežete. Tudi zeleno omako lahko pripravimo en dan prej. Ne pozabimo pred postrežbo vsega pravočasno postaviti na sobno temperaturo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Narastek iz divjih gob in kostanja
Gobe, kostanj, korenovke in krompirjev pire bomo združili v slastni jesenski zloženki
Testenine z omako iz pečenih paprik
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.